12 Ağustos 2024 tarihli açıklamaya göre, kiralık konut piyasasında önemli bir düzenleme yapıldı. Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, günlük kiralama yapan ev sahiplerinin 15 gün içinde izin belgesi almak zorunda kalacaklarını belirtti. Belge almayanlara 100 bin lira, ikinci 15 gün sonunda ise 500 bin lira ceza kesilecek. Bu düzenleme, kiralık konut piyasasında şeffaflığı artırmayı ve dolandırıcılığı önlemeyi amaçlıyor.

Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, pandemi, Rusya-Ukrayna savaşı ve depremler gibi etkenlerle Türkiye'de kiralık konut fiyatlarının önemli ölçüde yükseldiğini açıkladı.

Gündüz, ülke genelinde yaklaşık 110 bin evin günlük kiralama için kullanıldığını ve bu tür konutların arzının son iki yılda yüzde 97 oranında arttığını belirtti.

Özellikle büyük şehirlerde ve turistik bölgelerde, günlük kiralık evlerin kısa süreli tatiller ve seyahatler için tercih edilen bir seçenek haline geldiğini ifade eden Gündüz, bu durumun kiralık konut fiyatlarını yaklaşık dört kat artırdığını vurguladı.

YENİ BİR İŞ MODELİ VE ETKİLERİ

Gündüz, günlük kiralama uygulamasının kiralık konut stokunu azalttığını, komşuluk ilişkilerini zayıflattığını ve ev sahibi ile kiracı arasındaki anlaşmazlıkları artırdığını belirtti. Ayrıca, bazı durumlarda kiralanan evlerin tekrar kiralanarak bu yöntemin turizm sektöründe yeni bir iş modeli oluşturduğunu da sözlerine ekledi.

Ev sahiplerinin yüksek gelir beklentisiyle evlerini günübirlik kiraya vermelerinin, turizm sektöründe kayıt dışı ekonomiyi ve emlak sektöründe yetkisiz aracılar olarak bilinen "ayakçı"ların sayısını artırdığını ifade etti.

EV SAHİPLERİNE 15 GÜN SÜRE VERİLDİ

Konut sahibi yabancıların mülklerini kendi vatandaşlarına kiralamalarının, bazı bölgelerde kiralık ev fiyatlarını artırdığını belirten Neşet Gündüz, yeni yürürlüğe giren düzenlemelere dikkat çekti.

Yeni düzenlemeye göre, konutların turizm amaçlı kiralanabilmesi için önceden bir izin belgesi alınması gerekmektedir. İzin belgesi olmadan yapılan kiralamalar için 100 bin lira idari para cezası uygulanacak.

Ayrıca, izin belgesinin alınması için 15 günlük bir süre tanınacak. Bu süre sonunda belgenin alınmaması durumunda ceza 500 bin liraya yükselecek. Yasa kapsamında, ikinci bir 15 günlük süre tanınacak ve bu süre zarfında da izin belgesi alınmazsa, ek ceza ve yaptırımlar devreye girecek.

CEZA DETAYLARI

Gündüz, yeni yasayla ilgili şu bilgileri verdi:

"Turizm amaçlı kiralama iznine sahip bir konutu üçüncü şahıslara kendi adına kiralayanlar, her sözleşme için 100 bin lira idari para cezasına çarptırılacak.

TOKİ, 44 İlde 800'den Fazla Arsa Satışı Yapacak TOKİ, 44 İlde 800'den Fazla Arsa Satışı Yapacak

Mesken olarak kiralanan evlerin turizm amaçlı kiraya verilmesi veya izin belgesi olmadan yapılan kiralamalara aracılık edenler de her sözleşme için 100 bin lira ceza alacak.

İzin belgesiz turizm amaçlı kiralamaya devam edenler veya 100 günden fazla süreli kira sözleşmesi yaparak aynı evi bir yıl içinde dört defadan fazla kiraya verenler için ise 1 milyon lira idari para cezası uygulanacak."

Kaynak: HABER MERKEZİ