Şili'nin Atacama Çölü'ndeki ALMA gözlemevi ile gerçekleştirilen araştırmalar, evrenin 13,8 milyar yaşında olduğu bilgisinin yanı sıra, evrenin "çocukluk" dönemine dair yeni bir bakış açısı sunuyor. Araştırmanın sonuçları, Monthly Notices of the Royal Astronomical Society dergisinde yayımlandı.

Hollanda'daki Leiden Üniversitesi'nden araştırmacı Jacqueline Hodge, "Galaksi oluşumuna dair bilgilerimize göre, çoğu erken galaksinin küçük ve dağınık görünmesini bekliyorduk" diyor. Ancak REBELS-25, alışılmışın dışında bir yapı sergiliyor. Bu keşif, James Webb Uzay Teleskobu'nun gözlemleriyle evrenbilimcilerin galaksi evrimi üzerindeki görüşlerini yeniden değerlendirmelerine olanak tanıyacak.

Gökbilimcilerin daha önce galaksilerin çekirdeklerinde "çubuk" yapıların oluşması için milyarlarca yıl geçmesi gerektiğini düşündüğü bir dönemde, REBELS-25’in bu özellikleri ortaya çıkıyor. Araştırma ekibi, bu galaksinin çubuklu sarmal özelliklerini doğrulamak için daha fazla çalışma yapmayı planlıyor. Eğer bu kanıtlanırsa, REBELS-25, en uzak çubuklu sarmal galaksi unvanını kazanacak.

Gökbilimciler, galaksilerin çekirdeklerindeki çubukların, yıldız ve gazların yörüngeleriyle etkileşime girmesi sonucu oluştuğunu belirtiyor. Bu çubuklar, galaksinin kalbindeki yıldızların bir araya toplanmasına neden oluyor. REBELS-25’in keşfi, galaksilerin erken dönemlerindeki yapılarının günümüz galaksileriyle ne denli benzerlik gösterdiğini ortaya koyuyor.

Lucie Rowland, REBELS-25’in "erken dönem galaksi" profiline uymadığını vurgulayarak, "Samanyolu'na bu kadar benzeyen ve güçlü bir dönüşe sahip bir galaksiyi görmek, evrenin ilk dönemlerindeki galaksilerin ne kadar hızlı evrimleştiğine dair anlayışımızı zorlamaktadır" diyor.

Bu yeni buluş, evrenin genişlemesi ve galaksi oluşum süreçleri hakkında daha derin bir anlayış geliştirilmesine olanak tanıyor.

İsrail Ekonomisine Büyük Darbe: Kredi Notu Düşürüldü İsrail Ekonomisine Büyük Darbe: Kredi Notu Düşürüldü

Kaynak: Milliyet