KAZA VE KAÇIŞ

1 Mart 2024 tarihinde İstanbul Kemerburgaz’da meydana gelen kazada, Oğuz Murat Aci hayatını kaybetti. Kazaya neden olan 17 yaşındaki Timur Cihantimur ve annesi Eylem Tok, olaydan saatler sonra yurt dışına kaçtı. Anne ve oğlu, 106 gün sonra ABD’de yakalanarak tutuklandı.

Araba Sahiplerine Kritik Uyarı: Usulsüz Faturalar Tarih Oluyor! Araba Sahiplerine Kritik Uyarı: Usulsüz Faturalar Tarih Oluyor!

MAHKEME SÜRECİ

Eylem Tok ve Timur Cihantimur, ABD’deki mahkemede 18 Haziran’da ilk kez hakim karşısına çıktılar. Eksik belgeler nedeniyle Eylem Tok’un davası 27 Haziran’a, Timur Cihantimur’un davası ise bugüne ertelendi. Aci Ailesi’nin avukatı Hacı Orhan, “Bizim için, orada ceza almışlar ya da ülkemizde ceza almışlar önemli değil. Önemli olan bir ceza almış olmaları.” dedi.

DURUŞMA GÖZLEMLERİ

ABD’deki duruşmayı izleyen Aci Ailesi’nin arkadaşlarının gözlemlerine göre, Eylem Tok duruşmada durgun bakışlarla yer aldı. Saçları kesilmiş ve boyanmış, üzerinde turuncu bir mahkûm kıyafeti vardı. Timur Cihantimur ise salona kamunun atadığı avukattan ayrı bir avukatla girdi. Ayakları titriyor ve sürekli arkasına bakıyordu. Bej renk bir mahkûm kıyafeti giymişti.

ISLAHEVİ ŞİKÂYETLERİ

Timur Cihantimur’un Connecticut eyaletinde çocukların kaldığı bir ıslahevinde tutulduğu öğrenildi. Avukatları, ıslahevinin koşullarının kötü olduğunu öne sürerek tahliye talebinde bulundular ancak talep reddedildi. Cihantimur’un kaldığı yerde hırpalandığı ve temizlik görevi verildiği belirtildi. Nakil isteği de kabul edilmedi.

ANNE VE OĞULUN GELECEĞİ

Türkiye, Timur Cihantimur için ‘kasıtsız adam öldürme ve yaralama’, annesi Eylem Tok için de ‘suçluyu koruma’ suçlamalarıyla iade talep ediyor. Türk Ceza Kanunu’na göre, Eylem Tok’un Türkiye’ye iadesi durumunda ceza almaması mümkün olabilir. Kanunun 283’üncü maddesinin 3’üncü fıkrasına göre, suç işleyen bir kişinin hükmün infazından kurtulması için yardım sağlayan anne veya baba olması durumunda aile üyelerine ceza verilmiyor.

Aci Ailesi, yaşanan gelişmeleri ve mahkeme sürecini yakından takip ediyor. Baba Özer Aci, “Elleri kelepçeli gelmiş, durgunmuş, suçlu kıyafeti giydirmişler. Bunlar bile beni mutlu ediyor. 27 Haziran’ı dört gözle bekleyeceğiz.” dedi. Anne Pervin Aci ise, “Çocuğundan ayrı kalmak nasılmış, ne hissediyor şimdi?” ifadelerini kullandı.

Kaynak: gazetevatan