Geçtiğimiz günlerde hükümet fındık fiyatını, "kaliteli fındık fiyatı, desteklemeler dahil 54 TL" olarak açıkladı. Fındık fiyatına ilişkin açıklamalarda bulunan CHP İstanbul Milletvekili ve aynı zamanda CHP Ekonomi Masası Üyesi Özgür Karabat, fındık fiyatına ilişkin yaptığı hesaplamayı bir video ile sosyal medya hesabında paylaştı. İşte yayınlanan o video. 

CHP'li Karabat şu sözlerle devam etti.

En mutlu olması gereken kişiler çiftçiler, çiftçilerin mutlu olduğunu düşünmüyorum. Çiftçiye de kur korumalı fındık fiyatı lazım çünkü fındığın da önemli bir bölümü ihraç ediliyor. Dolayısıyla çok memnun olduğumuzu söyleyemeyiz.

Kaliteli fındık fiyatı desteklemeler dahil 54 lira. Demek ki fındık fiyatı tam olarak 54 TL değil, başka unsurlarla birlikte 54 TL. Fındığın başka türlü sınıflandırması olacak fiyatlandırmada.

 CHP'nin fındık fiyatı önerisi 4 dolar civarında. AKP'nin açıkladığı ise desteklemeler dahil 3 dolara yakın. Şöyle bir hesap yapalım. Yıllık 340 bin ton civarında fındık ihraç ediyoruz. 340 bin ton yani 340 milyon kilo olduğunu düşünelim. Bir de 1 dolar düşünelim. 340 milyon dolar, Türk çiftçisi yerine İtalyan çikolatacasına gidecek, bunu eğer TL’ye çevirirsek bu yaklaşık 7 milyar TL yapar. Ordu ve Giresunlulara söylüyorum, sizin 7 milyar TL’niz iç edildi ve bu para bir kaynak transferi olarak İtalyan çikolatacısına aktarıldı. Bunu da yerli ve milli olduğunu iddia eden bir iktidar yaptı.