Gerçekleşme İhtimali Zayıf

Şahin, geçmiş yıllarda yapılan rekolte tahminlerinin gerçekleşmediğini hatırlatarak, bu yıl için açıklanan 770 bin tonluk tahminin de muhtemelen gerçekleşmeyeceğini savundu. Karanfil sayımıyla yapılan rekolte tahminlerinin güvenilir olmadığını belirten Şahin, her meyvenin çiçek açabileceğini ancak yeterli tozlaşma olmadığı takdirde meyve veremeyeceğini dile getirdi.

Fındıkta yaşanan rekolte bilmecesinin bu yıl da devam ettiğini ifade eden Şahin, tüketicilerin ve piyasanın gerçekçi beklentiler içinde olması gerektiğini vurguladı. Tarım ve Orman Bakanlığı koordinasyonunda yapılan resmi rekolte tahminlerinin de geçmişte revize edildiğini hatırlatan Şahin, abartılı tahminlerin sektörde istenmeyen spekülasyonlara yol açabileceği uyarısında bulundu.

Gelecek İçin Daha Sağlıklı Tahminler

Şahin, fındık sektöründe daha sağlıklı ve gerçekçi rekolte tahminlerine ihtiyaç olduğunu belirterek, tarımsal üretimde karar vericilerin ve ilgili kurumların bu konuda daha dikkatli ve bilimsel yöntemlerle çalışmalarını sürdürmeleri gerektiğini söyledi. Gelecek yıllarda daha güvenilir tahminlerin yapılması için çalışmaların hızlandırılması gerektiğini ifade eden Şahin, fındık sektörünün istikrarlı bir şekilde gelişmesi için doğru verilere dayalı kararların alınması gerektiğini vurguladı.

Muhabir: TUNCAY UÇKUN