Memurlar İçin Ocak Ayında Zam Zili Çalıyor! Maaşlar Artıyor Memurlar İçin Ocak Ayında Zam Zili Çalıyor! Maaşlar Artıyor

Karadeniz Bölgesi'nde fındık üreticileri, kahverengi kokarca böceği nedeniyle büyük bir tehdit altında. Arsin Ziraat Odası Başkanı Hasan Kozoğlu, bu zararlıya karşı topyekün bir mücadele başlatılmadığı takdirde, sadece fındık değil, tüm tarım ürünlerinin risk altında olacağını belirtti. Kozoğlu, "Kahverengi kokarca ile etkili bir şekilde mücadele edilmezse, Karadeniz'deki fındık başta olmak üzere Türkiye'deki tüm tarım ürünleri büyük bir tehlike ile karşı karşıya kalacak," dedi.

Fındık ihracatçısı Edip Sevinç ise, kahverengi kokarcayla mücadelede yetersiz kalanlara tepki göstererek, "Fındık üreticisinin yaşadığı kayıpların hesabını kim verecek?" diye sordu. Sevinç, fındıkta verim düşüklüğüne yol açan kokarcanın, ürün kalitesini de olumsuz etkilediğini belirtti.

Fındık Üreticisinin Karşılaştığı Sorunlar


Hasan Kozoğlu, fındık üretim maliyetlerinin yüksekliğine de dikkat çekti. "2024 yılında bir kilogram fındığın maliyeti, verilen fiyatların altında kaldı. Üreticiler, budama, gübreleme, ilaçlama gibi faaliyetlerin maliyetleriyle başa çıkmakta zorlanıyor. Fındık toplama ücretleri ve diğer masraflar da göz önüne alındığında, üreticiler ciddi bir ekonomik baskı altında," dedi.

Kozoğlu, fındık piyasasında yaşanan fırsatçılıklara da değinerek, TMO'nun (Toprak Mahsulleri Ofisi) kokarcadan etkilenen fındıkları yağlık olarak satın alması gerektiğini belirtti. "Bu adım, çiftçiyi rahatlatacak ve piyasadaki fırsatçıların önüne geçecektir," diye ekledi.

Seferberlik Çağrısı


Hasan Kozoğlu, kahverengi kokarca ile mücadelenin topyekün bir seferberlik gerektirdiğini vurguladı. "Kışlama döneminde, Tarım ve Orman Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, belediyeler, Ziraat Odaları, Borsalar ve İhracatçı Birlikleri el ele vererek bu tehdide karşı etkili bir mücadele başlatmalıdır. Eğer bu mücadele yapılmazsa, ülkemizin tarım ürünleri büyük zarar görecek ve tarımda ciddi sıkıntılar yaşanacaktır," şeklinde konuştu.

F I N D I K-8

Kozoğlu, herkesin bu sorumluluğu üstlenmesi gerektiğini belirterek, "Sonradan pişman olmamak için şimdiden harekete geçmeliyiz. Bu tehdide karşı el birliğiyle mücadele edelim," çağrısında bulundu.

Muhabir: BİROL SANCAK