Zararlılara Karşı Biyolojik Mücadele
Kahverengi kokarca, fındık başta olmak üzere tarımsal ürünlerin yapraklarını yiyip bitkinin köklerine zarar veriyor. Doğu Karadeniz'deki üreticiler bu böcekle kimyasal ve biyolojik mücadeleye devam ederken, Rize Belediyesi de çay üretiminden elde edilen atıkları değerlendirerek yenilikçi bir yöntem geliştirdi. Tesiste üretilen odun sirkesi, biyokatkı maddesiyle güçlendirilerek böceklere karşı kaçırıcı ve öldürücü etki gösteriyor.
Organik ve Kalıntı Bırakmıyor
Odun sirkesi, püskürtme yoluyla uygulandığında kahverengi kokarcalar üzerinde anında ölüm ve kaçırma etkisi sağlıyor. Üstelik %100 organik olan bu ürün, bitkiler üzerinde kalıcı kalıntı bırakmıyor ve doğada kendiliğinden yok olma özelliği taşıyor. Proje kapsamında, tarım arazilerinde zararlı haşereleri yok etmenin yanı sıra bitkilerin kök gelişimini ve büyümesini de destekleyen bir formül geliştirildi.
İzin Süreci ve Piyasaya Sürülmesi
Rize Belediye Başkan Yardımcısı Abdulkadir Öksüz, projenin 2 yıldır laboratuvar testlerinin sürdüğünü belirterek üretim izni için Tarım ve Orman Bakanlığı'na başvuru yapıldığını söyledi. Öksüz, “Bu ürün evde kullanılan bir sirke değil, tamamen tarım ve hayvancılık amaçlı geliştirildi. Bitkiler üzerinde kirlilik oluşturmadan etkili bir çözüm sunuyor. Üretim izni alındıktan sonra bu sirkeden tüm üreticiler faydalanabilecek” dedi.
Doğaya Saygılı Tarım Çözümü
Bu biyoteknolojik ürün, bitki gelişimini desteklemenin yanı sıra, doğada kalıntı bırakmadan zararlılara karşı etkili oluyor. Rize Belediyesi, odun sirkesini kısa sürede piyasaya sunmayı planlıyor ve bu yenilikçi çözümle bölgedeki tarım üreticilerini rahatlatmayı hedefliyor.