"RANDIMAN DÜŞÜK, KALİTE SORUNLU"

Giresun’da fındık tüccarlığı yapan Ahmet Ergün, özellikle yüksek rakımlardan gelen fındıkların randımanında ciddi düşüşler yaşandığını belirtti. Ergün, "500 rakımın üzerindeki köylerden gelen fındıklarda hava şartları nedeniyle kurutma sorunları yaşanıyor. Bu fındıklar ya çürümüş ya da randımanı çok düşük. Üreticinin bir yıl beklediği mahsul satılamayacak kadar bozulmuş durumda" dedi.

GİRESUN KALİTE FINDIĞA KAHVERENGİ KOKARCA TEHLİKESİ

Ergün, kahverengi kokarcanın zarar verdiği fındıkların Giresun ve Ordu gibi randımanı yüksek fındıklarla karıştırılarak satıldığı iddialarının endişe verici olduğunu söyledi. Bu durumun ihracatta geri dönmesine ve fiyatların düşmesine yol açabileceğini belirten Ergün, "Sadece kırım randımanına değil, tadına da bakmak önemlidir. Bozuk fındık, tüccara olduğu kadar ülke ihracatına da zarar verecektir" dedi.

FINDIK RANDIMANI NASIL BELİRLENİR?

Serbest piyasada fındık fiyatları yüzde 53 randıman esasına göre 128 liradan alınıyor. Ergün, randımanın, fındığın iç sağlamlığına göre belirlendiğini açıklayarak, "100 gram kabuklu fındık kırılır, kabuk ve çürükler ayıklandıktan sonra içinin ağırlığı belirlenir. 53 gram iç fındık randımanlı olarak kabul edilir. Giresun’da bu fındık 128 liradan satılırken, kahverengi kokarca nedeniyle batı illerinde fiyatlar 60 ila 120 lira arasında değişiyor" ifadelerini kullandı.

Ata Topraklarına Dönüş: Kandıra'dan Şalpazarı'na Göç Eden Muhtarlar Ziyaret Edildi Ata Topraklarına Dönüş: Kandıra'dan Şalpazarı'na Göç Eden Muhtarlar Ziyaret Edildi

Muhabir: NEZİHA ÇAKIROĞLU