FINDIK ALANLARI BÜYÜYOR, ÜRETİM YERİNDE SAYIYOR
Dünya fındık üretiminde uzun yıllar lider konumda olan Türkiye’de üretim alanları büyüse de verim artışı aynı oranda gerçekleşmedi. Trabzon Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüp Ergan, bu çelişkiye dikkat çekerek fındıkta verim ve kalite düşüklüğünün ülke ekonomisi için ciddi bir sorun oluşturduğunu vurguladı.
ÜRETİM ALANLARI YÜKSELDİ, VERİM ARTMIYOR
Verilere göre, Türkiye’de fındık üretim alanları 1970 yılında 326 bin hektar iken, 2024 yılı itibarıyla 748 bin hektara yükseldi. Ancak üretim miktarı, bu artışı karşılamadı. Son 20 yılın verilerine göre, Türkiye'nin yıllık fındık üretimi 600-700 bin ton civarında seyrediyor.
TÜRKİYE’NİN PAYI GERİLİYOR
Eyyüp Ergan, 20-25 yıl öncesine kadar dünya fındık üretiminin yüzde 80'ine yakınını Türkiye’nin gerçekleştirdiğini hatırlatarak, bugün bu oranın yüzde 70'ler seviyesine gerilediğini belirtti. Ergan, bunun en büyük nedeninin üretim alanlarındaki genişlemeye rağmen verim ve kalite düşüklüğü olduğunu ifade etti.
“DAHA ÇOK ÇALIŞMALI, DAHA ÇOK ÜRETMELİYİZ”
Trabzon Ticaret Borsası olarak 2003 yılından bu yana fındıkta verim ve kaliteyi artırma çalışmaları yürüttüklerini dile getiren Ergan, 2013 yılında yaşlı fındık bahçelerinin sökülerek modern yöntemlerle yeniden dikilmesi projesine başladıklarını söyledi.
"Gerçek kazanım üretmekten geçer. Eğer modern tarım teknikleri, makineli sistemler kullanılarak bahçeler doğru şekilde bakılırsa, Türkiye'nin fındık üretimi 1 milyon tonun üzerine çıkabilir." dedi.
YIL BOYU BAHÇELERLE İLGİLENME ÇAĞRISI
Eyyüp Ergan, fındık üreticilerine seslenerek, verim artışı için yalnızca hasat zamanı değil, yılın her dönemi bahçelerle ilgilenilmesi gerektiğini vurguladı.
"Toplamadan toplamaya değil, her gün bahçede olarak bu potansiyeli artırabiliriz. Böylece hem Türkiye'nin üretimdeki dünya payını yeniden yüzde 80'lere çıkartırız hem de üreticilerimiz daha çok kazanır." ifadelerini kullandı.