Yaz Ürünleri Geleneksel Yöntemlerle Değerlendiriliyor

Yavuzkemal’de kadınlar, tarlalarında yetiştirdikleri ürünlerden kışlık gıdalar hazırlıyor. Peziğin sapı turşu yapılırken, kökü ise saklanarak ya da haşlanarak tüketiliyor. Kadınlar, ayrıca elma ve armuttan pekmez yaparak evlerinin kışlık ihtiyaçlarını karşılıyor.

"Pekmez Kışın En Çok İhtiyaç Duyduğumuz Ürün"

Pekmez yapımını anlatan Emine Yüksel, meyvelerin bol olmasının kendilerini sevindirdiğini belirterek şu açıklamayı yaptı:

“Bu yıl elma ve armut çok bol. Meyveleri yıkayıp kaynatıyoruz. Suyunu süzdükten sonra tekrar kaynatarak koyulaştırıyor ve pekmez kıvamına getiriyoruz. Kışın pekmeze çok ihtiyaç duyuyoruz.”

"Peziği Tarlamızda Yetiştiriyoruz"

Bir diğer köy sakini Melek Önal ise peziğin kış hazırlığında önemli bir yere sahip olduğunu söyledi:

“Peziği kendi tarlamızda yetiştiriyoruz. Sapını turşu yaparken, kökünü haşlayıp yiyoruz ya da pekmez yapımında kullanıyoruz. Turşularımızı ise çürümesini önlemek için toprak kuyularda saklıyoruz.”

İmece Usulüyle Dayanışma

Yavuzkemal’de kadınlar, bu hazırlıkları imece usulüyle yaparak hem dayanışmayı güçlendiriyor hem de geleneklerini yaşatıyor. Turşudan pekmeze, kuru gıdadan saklama yöntemlerine kadar her aşamada bir araya gelen kadınlar, köy kültürünün vazgeçilmez bir parçası olan kış hazırlıklarını sürdürüyor.

Bu geleneksel hazırlıklar, Giresun’da yazın bereketini kışa taşımanın ve dayanışmanın en güzel örneklerinden birini sergiliyor.