Osmanlı döneminde evliliklerin huzurlu devam etmesine katkı sağlamak amacıyla kullanılan "küstüm aynası", zamanla unutulmaya yüz tuttu.

Ancak, antika meraklıları bu geleneksel parçaları hala büyük bir ilgiyle topluyor. Kocaeli’nde kurulan antika festivalinde sergilenen bu aynalar, hem tarihi hem de anlamlı hikayeleriyle çiftlerin ilgisini çekiyor.

"Eskiden Gelin, Eşine Küstüğünü Anlatmak İçin Aynayı Ters Asarmış"

30 yıldır antika eserlerle ilgilenen esnaf Cüneyt Başar, "Osmanlı'dan kalma 'küstüm aynası' adlı eserimiz çok özel bir parça. İçi kehribar, üstü ise gümüş kaplama. Eskiden gelin, eşine küstüğünü anlatmak için aynayı ters asarmış. O dönemde dargınlıklar fazla sürmezdi, genellikle bir gün içinde çözülürdü.


Şu anda elimde bulunan ayna yaklaşık 100 yaşında. Eskiden 4 parça halinde olan aynalardan bazıları satıldı, ancak genelde bu tür antika ürünler köylerden çıkıyor. Değerinin farkına varıldığı için insanlar artık bu tür parçaları vermek istemiyor" dedi.


Başar, "Küstüm aynasını ortalama bin TL'den satıyoruz. Keşke herkes bir tane alsa da evine koysa. O zaman eşler birbirlerine küs kalmaz, hemen dargınlıkları çözüp gönüllerini alırlardı" diyerek, bu geleneğin önemini vurguladı.