1. Kuymak (Mıhlama) Tarifi

Malzemeler:

4 yemek kaşığı tereyağı
4 yemek kaşığı mısır unu
2 su bardağı su
300 gram Trabzon peyniri
Püf Noktaları:

Kuymağın kıvamını yakalamak için su yerine süt de kullanılabilir.
Trabzon peyniri yerine eriyebilen çeçil peyniri de tercih edilebilir.
Yapılışı:

Tereyağını sahanda eritin ve fokurdayana kadar ısıtın.
Mısır ununu azar azar ekleyerek kavurun, rengi hafifçe değişene kadar karıştırın.
Suyu ekleyip sürekli karıştırarak pişirmeye devam edin.
Kaynayan suda şişen mısır ununun üzerine tel tel ayırdığınız Trabzon peynirini ekleyin.
Karıştırmadan bekleyerek peynirin erimesini sağlayın.
Tereyağı kuymağın üzerine çıkana kadar pişirin ve sıcak servis edin.
Öneri: Kuymağı sıcak servis etmek önemli, aksi takdirde tereyağı donarak kıvamı bozulabilir.

2. Sürmene Yağlısı Tarifi
Malzemeler:

5 su bardağı un
1 paket instant maya
1 tutam tuz
Aldığı kadar su
İç harcı için:

150 gram tuzsuz lor peyniri veya minci peyniri
150 gram kaşar peyniri
1 çay bardağı su
150 gram tereyağı
1 yumurta sarısı
Yapılışı:

Un, maya ve tuzu karıştırarak ele yapışan bir hamur elde edene kadar su ekleyip yoğurun.
Hamurun üzerini örtüp mayalanması için bekletin.
Mayalanan hamuru iki parçaya bölün ve ikinci kez mayalanması için dinlendirin.
İç harcı için peynirleri rendeleyin ve su ekleyerek karıştırın.
Hamuru tezgaha alıp un serperek açın, yağlanmış tepsiye alın.
Kenarlarını kıvırarak şekil verin ve üzerine tereyağı parçaları ekleyin.
Yumurtayı kenarlarına sürün, iç harcı yayın ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirin.
Pişmeye yakın fırından çıkarıp üzerine yumurta kırın, tekrar fırına verin ve yumurta piştikten sonra sıcak servis edin.

3. Telli Trabzon Peyniri Tarifi

Malzemeler:

3 kilo süt
Peynir mayası
3 litre kaynamış su
2 yemek kaşığı tuz
Yapılışı:

Sütü kaynatın ve el dayanabilecek sıcaklığa geldiğinde maya ekleyip karıştırın.
5 dakika sonra mayalanan peyniri süzgece alın ve suyunu süzmesi için asın.
3 gün boyunca dolapta dinlendirin.
Bekleyen peyniri parçalayıp sıcak su ekleyerek yoğurun.
Peynir sakız gibi olana kadar yoğurmaya devam edin.
Soğuyunca uzun şeritler halinde keserek servis edin.

4. Ev Yapımı Tereyağı Tarifi
Malzemeler:

1 litre tam yağlı süt kreması
Buzlu su
Bir tutam tuz
Yapılışı:

Kremayı yüksek hızda çırpın, sıvı ve katı kısımlar ayrılana kadar devam edin.
Katı kısmı alın, buzlu suda birkaç kez yıkayarak temizleyin.
Yoğurarak tereyağı kıvamına getirin ve cam kavanozda muhafaza edin.

5. Mısır Ekmeği Tarifi
Malzemeler:

3 su bardağı mısır unu
1 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karbonat
1 su bardağı sıcak su
Yapılışı:

Kuru malzemeleri karıştırın, sıcak su ekleyerek yoğurun.
Hamuru yağlanmış tepsiye dökün.
180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin.

6. Laz Böreği Tarifi
Malzemeler:

1 paket baklavalık yufka
250 gram tereyağı
2 yumurta
4 su bardağı süt
5 yemek kaşığı un
1 su bardağı şeker
1 çay kaşığı karabiber
Şerbeti için:

2,5 su bardağı şeker
2 su bardağı su
Yarım limon suyu
Yapılışı:

Şerbeti kaynatıp soğumaya bırakın.
Muhallebiyi hazırlayın, yufkaları dizip arasına muhallebiyi dökün.
180 derece fırında kızarana kadar pişirin ve şerbeti üzerine dökün.

7. Hamsili Ekmek Tarifi
Malzemeler:

3 su bardağı mısır unu
500 gram kılçığı çıkarılmış hamsi
1 yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
5-6 dal pazı ve pırasa
Yapılışı:

Tüm malzemeleri karıştırarak kek kıvamında hamur elde edin.
Yağlanmış tepsiye dökün ve 180 derece fırında pişirin.

8. Fındık Ezmesi Tarifi
Malzemeler:

2 su bardağı kavrulmuş fındık
2 yemek kaşığı pudra şekeri
1 yemek kaşığı fındık yağı
Yapılışı:

Tüm malzemeleri mutfak robotunda çekin.
Cam kavanozda saklayın.

9. Karışık Turşu Kavurması Tarifi
Malzemeler:

1 kg karışık turşu
1 kuru soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
Pul biber ve karabiber
Yapılışı:

Turşuları doğrayıp sudan geçirin.
Soğanları kavurup salçaları ekleyin.
Turşuları ekleyerek yumuşayana kadar pişirin.

10. Karadeniz Usulü Çay Tarifi
Malzemeler:

3 yemek kaşığı çay
1 litre su
Yapılışı:

Çayı yıkamadan demliğe koyun.
Orta ateşte 1 saat boyunca ağır ağır demlenmesini bekleyin.