Ramazan ayında ağır tatlılar yerine hafif ve sağlıklı seçenekler tercih etmek isteyenler için İstanbul Gelişim Üniversitesi’nden Şef Semanur Önal, ve Didar Başgöze'den iftar sonrası için şeker ilavesiz ve sağlıklı alternatifler..
İstanbul Gelişim Üniversitesi Pastacılık ve Ekmekçilik Program Başkanı Semanur Önal, şeker kullanmak istemeyenler için hurmalı muhallebi tarifi paylaştı.
Önal, "Ramazan'da sütlü tatlılar hafif seçeneklerdir. Şeker tüketmek istemeyenler için hurmalı muhallebi ideal bir tatlıdır" dedi.
Hurmalı Muhallebi Tarifi: Önal, 6 kişilik hurmalı muhallebinin yapılışını şöyle anlattı:
-35 jumbo hurma, 20 dakika sıcak suda bekletilir.
-1 litre süt, 1 yemek kaşığı nişasta ile karıştırılır ve hurmalar eklenir.
-Kısık ateşte hurmalar yumuşatılır, sonra mikserle ezilir.
-Muhallebi göz göz olana kadar pişirilir.
-İçine ceviz ve tarçın eklenip, karıştırılır.
-Kâselere dökülüp, süslenerek servis edilir.
Çikolatalı Güllaç Tarifi: İstanbul Gelişim Üniversitesi Gastronomi Bölümü Mutfak Şefi Didar Başgöze ise, soğuk baklava tarzında yapılan çikolatalı güllaç tarifini paylaştı.
Başgöze, güllaç yaparken önce 1 litre 250 ml süt, 1,5 su bardağı toz şeker ve 1 yemek kaşığı kakao karıştırılıp ısıtıldığını, ardından damla çikolata eklendiğini belirtti. Karışım 45 dereceye geldiğinde ocaktan alınarak güllaç yapraklarının üzerine dökülür. Aralarına ceviz ve Antep fıstığı serpilip, bir saat dolapta bekletilerek servis edilir.