Livera’da ilginç görüntüler Kalandar’ı böyle kutladılar..
TRABZON’DA KALANDAR COŞKUSU
Doğu Karadeniz’in kadim geleneklerinden ve somut olmayan kültürel miraslardan biri olan Kalandar, Trabzon’da büyük bir coşkuyla kutlandı. Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Trabzon AB Bilgi Merkezi ve TOBB Trabzon İl Kadın Girişimciler Kurulu tarafından düzenlenen ve Trabzon Büyükşehir Belediyesi, Ortahisar Belediyesi, Kadınla Başlar Derneği ve Forum Trabzon'un destek verdiği Kalandar kutlaması, Atatürk Alanında gerçekleştirildi. Etkinliğe Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya, TTSO Başkanı Erkut Çelebi, İl Kültür ve Turizm Müdürü Tamer Erdoğan, TOBB Trabzon İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Ahsen Aydın, TTSO Meclis Başkanlık Divanı ve Yönetim Kurulu üyeleriyle çok sayıda vatandaş katıldı.
ÇELEBİ: AMACIMIZ GELENEKLERİMİZİ YAŞATMAK
Etkinliğin açılışında konuşan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erkut Çelebi, “Kalandar geçmişimizden gelen bir gelenek. Özellikle Trabzon, Gümüşhane ve Doğu Karadeniz Bölgesinde çocukluğumuzda yaşanan gelenekler bunlar. TTSO olarak da geleneklerimizi yaşatmak amacıyla bu etkinliği düzenledik. Etkinliğimizi düzenleyen TTSO Trabzon AB Bilgi Merkezimize, destek veren belediyelerimize ve kurumlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.
AYDIN: DESTEK OLAN HERKESE TEŞEKKÜR EDİYORUZ
TOBB Trabzon İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Ahsen Aydın, Trabzon’un unutulmaya yüz tutmuş gelenek ve göreneklerini canlandırmak istediklerini vurgulayarak, “İnşallah bundan sonra her yıl devam edeceğiz. Büyükşehir Belediye Başkanıma, Ortahisar Belediye Başkanıma, TTSO Başkanıma ve Avrupa Birliği’ne destekleri nedeniyle teşekkür ediyorum” diye konuştu.
KAYA: GELECEK YILLARDA FESTİVALE DÖNÜŞTÜRMELİYİZ
Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya, dünyanın birçok ülkesinde, birçok şehrinde somut olmayan kültür mirasları olduğunu vurgulayarak, “Bu kadim kentin geçmişinde de Kalandar kutlamaları var. 13 Ocak akşamı yılbaşı kutlanırdı ve gelenekleri yaşatırdık. Gençlerin de bilmesi için böyle bir etkinlik düzenleniyor. Büyükşehir belediye başkanımızla bize bir sorumluluk düşüyor. Önümüzdeki yıl bunu bir festivale dönüştürelim. Yurdun ve dünyanın farklı coğrafyalarından turistler gelsin ve kentin kültür mirası olarak Kalandar’ı kayıtlara geçirelim” dedi.
GENÇ: KÜLTÜREL MİRASIMIZI GELECEĞE TAŞIMAK VAZİFEMİZDİR
Kalandar’ın yaşatılmasının çok önemli olduğunu belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç ise “Kadim kültürlerin ve geleneklerin beşiği olan Trabzon’da bir Rumi takvim geleneği olan Kalandar’ın yaşatılması bizim için çok kıymetli. Miladi takvime geçişten önce Rumi takvime göre 13 Ocak akşamı Rumi Yılbaşı olarak kutlanırdı. Günümüzde bu gelenek, somut olmayan kültürel miraslarımız arasında yerini aldı ve ilçelerimizde hala kutlanmaya devam ediyor. Bu yıl, Ticaret ve Sanayi Odamız ve TOBB Trabzon Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Ahsen Hanım’ın öncülüğünde, Avrupa Birliği desteğiyle bu etkinliğe katkı sunduk. Burada gördüğümüz şenlik havası Trabzon’un kültürel zenginliğini yansıtıyor. Büyükşehir Belediyesi olarak yaz aylarında dünyanın en büyük horon halkasını kurmayı hedeflediğimiz uluslararası bir horon festivali düzenleyeceğiz. Bu vesileyle, projenin tüm paydaşlarına ve şehrimizin sanat ve kültürüne katkı sunan herkese teşekkür ediyorum. Şehrimize hizmet etmeyi bir lütuf değil, vazife olarak görüyoruz” dedi. Etkinlik tiyatro ve halk oyunu gösterileriyle devam etti.
KALANDAR GECESİ'NİN ADRESİ FAROZ
Trabzon’un tarihi mahallerinden Yalı (Faroz) Mahallesinde kalandar coşkusu yaşadı. Mahalle halkı kültürel mirası yaşatmak için sokağa akın etti. Tarihi mahallede kolbastı ile kalandar kutlandı. Kostümler giyerek sokakları dolaşan mahalleli, etkinliğe renkli anlar kattı. Etkinlikte, pencereye çıkan vatandaşlara torba atılarak içerisine hediye bırakmaları istendi. Eğlencenin her anında, bu geleneğin yaşatılması gerektiğine vurgu yapıldı. Katılımcılar, asırlık bu kültürel mirasın gelecek nesillere aktarılmasının önemini vurguladı. Faroz Mahallesi’ndeki etkinliğe çok sayıda mahalleli katıldı. Eğlenceli anların yaşandığı gece, renkli görüntülerle hafızalara kazındı.
BÜYÜK İLGİ
Doğu Karadeniz Bölgesi’nde Rumi takvime göre yeni yılın ilk günü kabul edilen 13 Ocak Kalandar için Trabzon’un Maçka ilçesinde etkinlik düzenlendi. 12. kez düzenlenen Kalandar etkinliğinde koncoloz, dede, ormancı, oduncu, çılgın aşık ve doktor kostümleri yoğun ilgi gördü. Maçka ilçesi Yazlık Mahallesi'nde geleneksel Livera Kalandar Festivali'ne yaklaşık bin kişi katıldı. Mahalle meydanında yanan ateş etrafında kemençe, tulum ve davul eşliğinde horon oynayan vatandaşlar renkli görüntüler oluşturdu.
ZAVLİ’DE COŞKULU GECE
Trabzon’un Sürmene ilçesi Muratlı (Zavli) Mahallesinde muhteşem kalandar gecesi organize edildi. Sürmene Belediye Başkanı Hüseyin Azizoğlu’da kalandara katılarak mahalle halkının kalandarını tebrik etti. 4. gerçekleşen geleneksel Zavli Kalandar kutlamaları renkli görüntülere de sahne oldu.
Trabzon ve çevresinde, Rumi takvime göre, yeni yılın ilk günü kabul edilen 'Kalandar' için etkinlik yapıldı. Her yıl 13 Ocak'ı 14 Ocak'a bağlayan gece bölgede çok sayıda köyde yaşatılan 'Kalandar' geleneği, bu yıl da sürdürüldü. Sürmene ilçesi Aksu ve Muratlı mahallelerinde meydanda düzenlenen şenlikte, 'Kalandar' geleneğine özgü, ana karakter 'Karakoncolos' ve kadın kıyafeti giyen kişiler yer aldı.
Gece boyu süren etkinlikte en çok ilgiyi Kalandar'a özgü kıyafetleri giyenler gördü.
Etkinlik alanında kurulan stantlarda vatandaşlara simit- çay, tatlı, Kalandar poşeti gibi ikramlar sunuldu, hediyeler dağıtıldı.
Kalandar geleneğine özgü evlere huzursuzluk veren koncoloz, dede, ormancı, oduncu, çılgın aşık ve doktor kılığına bürünen mahalle sakinleri tiyatro gösterisi yaparak, torba atma geleneğini canlandırdı.
Davul ve zurnayla horon oynayıp, gezen kostümlü kişiler, ev sahiplerine maniler okuyarak yiyecek istedi.
'Kalandar' şenliğinde, geleneğe özgü kıyafetler giyen köylüler, maniler okuyup, evleri gezerek horon oynadı.
Trabzon’da Kalandar geleneği, hem yerel halk hem de ziyaretçiler için unutulmaz bir deneyim sundu. Rumi takvime dayanan bu kültürel etkinlik, hem bölge tarihine ışık tuttu hem de eğlenceli bir atmosfer yarattı.