Enstitü Müdürü Prof. Dr. Selim Aytaç, “Bu çeşit, tekstil ve biyo malzeme üretiminde büyük bir potansiyele sahip. Tescil süreci Ocak 2025'te başlayacak ve 2027 yılında Türk tarımına kazandırmayı planlıyoruz” dedi.
Gizlence: Türkiye'nin Yeni Kenevir Umudu
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kenevir Araştırma Enstitüsü, Türkiye’nin tarımına yön verecek yeni bir kenevir türü geliştirdi. ‘Gizlence’ adıyla anılacak bu çeşit, daha önce tescil edilen 'Vezir' ve 'Narlı' türlerinden farklı olarak daha yüksek lif oranına sahip.
Uzun Soluklu Bir Islah Çalışmasının Ürünü
‘Gizlence’ 2013-2014 yıllarında Türkiye’deki kenevir genotipleri üzerinde başlatılan ıslah çalışmalarıyla geliştirildi. Esrar oranı azaltılarak lif verimi artırılan bu çeşit, 3 farklı bölgede yapılan denemelerde yüksek verim sağladı.
Prof. Dr. Aytaç, “Bu tür, endüstriyel kenevir olarak tekstil ve biyo malzeme üretiminde kullanılabilecek. Ayrıca tohum üretimi için de büyük bir potansiyele sahip” diye ekledi.
Kenevir Üretiminde Samsun Zirvede
2024 yılı itibarıyla Türkiye’de toplam 13 bin 750 dekar alanda kenevir ekimi yapılıyor. Samsun, 5 bin dekarlık ekim alanıyla birinci sırada yer alıyor. Kastamonu ve Amasya ise sırasıyla ikinci ve üçüncü sırada.
Samsun’da kenevir işlemek üzere inşa edilen 30 bin ton kapasiteli fabrikanın yakında hizmete gireceğini belirten Aytaç, “Bu fabrika ile üretim kapasitesi daha da artacak” dedi.
Sanayileşme ve Tarımsal Verim
Prof. Dr. Aytaç, kenevir sanayisinin gelişmesiyle Türkiye’nin farklı bölgelerinde de üretim artışı yaşanacağını vurguladı. “Şu anda Samsun, Kastamonu ve Amasya dışında üretim yapılan illerde sanayi eksikliği var. Sanayileşme bu bölgelerde gerçekleşirse kenevir ekimi ve verimi katlanarak artacaktır” diye konuştu.
'Gizlence', kenevir üretiminde Türkiye’nin dışa bağımlılığını azaltacak ve sanayinin büyümesine katkı sağlayacak önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.