Türkiye ve Avrupa'nın en uzun, dünyanın ise 3. en uzun tüneli olan Yeni Zigana Tüneli, Trabzon-Gümüşhane kara yolu üzerindeki önemli bir ulaşım noktası haline geldi.

17 Mart 2017'de temeli atılan tünel, 3 Mayıs 2023’te hizmete girdi.

2x14,5 kilometre uzunluğundaki çift tünel, sürücüler için zorlu bir güzergah olan Zigana Geçidi'nin dik virajları ve eğimlerini ortadan kaldırarak güvenli ve konforlu bir ulaşım imkanı sağladı.

Açılışından bugüne kadar, tünelden toplamda 2 milyon 861 bin 599 araç geçti.

Yeni Zigana Tüneli, Karadeniz’i Orta Doğu ve İran’a bağlayan önemli bir koridoru oluşturdu ve bölgenin ulaşım altyapısında devrim yarattı.

Tünelin sağladığı zaman tasarrufu oldukça büyük: Trabzon ile Gümüşhane arasındaki mesafe 30 dakika kısaldı, yıllık 40 milyon TL zaman, 99 milyon TL akaryakıt tasarrufu sağlanarak toplamda 139 milyon TL’lik ekonomik kazanç elde edildi.

Bunun yanı sıra, tünel sayesinde karbon salımı da yıllık 18 bin ton azaldı. Ayrıca mevcut yolun 8 kilometre kısaltılması, daha güvenli bir yolculuk anlamına geldi.

Zigana Geçidi’nin tehlikeli virajlarından ve taş düşmesi gibi problemlerden dolayı yıllarca sürücüler için bir korku kaynağı olan bu güzergah, Yeni Zigana Tüneli ile tarihe karıştı.

Tünelde, Türkiye’de ilk kez kara yolu tünellerinde kullanılan dikey şaft yapıları yer aldı. 3 farklı istasyonda, her biri bir temiz bir kirli hava olmak üzere toplam 6 adet havalandırma şaftı bulunuyor.

Yeni Zigana Tüneli, güvenli, konforlu ve ekonomik ulaşım imkanları sunarak, 2024 yılında da 1 milyon 624 bin 461 aracın geçişine ev sahipliği yaptı.

Zigana Dağı geçidindeki eski tünel ise, asrın projesi olarak tanımlanan Yeni Zigana Tüneli’nin açılmasıyla sessizliğe büründü.

Bu önemli projeyle, Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu arasında ulaşımda büyük bir devrim yaşandı.