Fiyat Artışları ve Getiri Beklentisi

Galericilerin iddiasına göre, 6 milyona alınan ticari taksi plakasının 1 ay sonra 8.5 milyona çıkacağı öngörülüyor. Bu, 1 ayda %42'ye yakın bir getiri sağlayacağı anlamına geliyor. Bu iddialar, yatırımcılar arasında büyük bir ilgi uyandırdı.

Korsan Taksilerin Biteceği İddiası

Galericiler, herhangi bir belge veya bilgiye dayanmaksızın yatırım tavsiyesinde bulunarak korsan taksilerin faaliyetlerinin tamamen sona ereceğini iddia ediyor. 1-2 ay içinde plaka fiyatlarının 8.5 milyon liraya yükselmesi ve kiraların da 45 bin liraya çıkması bekleniyor.

Korsan Taksilere Yönelik Denetimler

Korsan taksilere yönelik denetimler devam etse de her geçen gün sayıları artıyor. Evlere, iş yerlerine broşür dağıtan korsan taksiler yeni nesil telefon uygulamalarıyla da milyonlarca kişiye anında ulaşabiliyor. Korsan taksiciliğin cezası 32 bin 233 lira olurken, araçlar 60 gün bağlanıyor ve otopark ücreti de ortaya çıkıyor. Ceza 15 gün içinde ödenirse 24 bin 174 liraya düşüyor, ancak araç 60 gün boyunca bağlı kalıyor.

Taksimetre ve Yevmiye Ücreti Sabit, Kira Fahiş

Taksimetre tarifesinde Ocak ayında yapılan zamdan sonra herhangi yeni bir zam olmamasına rağmen taksi plakası kiralarının 30 bin liradan 45 bin liraya çıkacağı öne sürülüyor. Şoförler ortalama olarak yarım gün için 1200-1500 lira arası yevmiye verirken, 24 saat için bu ücret 2400-3000 lira arasında değişiyor. Kiraların 45 bin lira olması halinde yarım gün yevmiyenin bu oranda güncellenmesi bekleniyor.

Piyasanın Durumu

Taksi plakası fiyatı konusunda taksi plakası sahipleri değil, galericiler fiyat belirliyor. Taksi plakası piyasası belli başlı kiralama ve satış yapan galericilerin ekseninde dönüyor. Taksi plakası satışında verilen vergi, plakanın değerinin ne kadar gösterildiğine dair bilgiler kamuoyuna açıklanmıyor.

Vergi ve Kira Durumu

Taksi plakası kirası vergisi olmadığından plaka sahipleri de vergi ödemiyor. Konutlarda kira vergisi varken taksi plakası sahipleri herhangi bir kira vergisi ödemiyor. Taksilerde ödenen vergi, fiş kestikleri için kestikleri fiş tutarında basit usuldeki gelir vergisi ve Motorlu Taşıtlar Vergisi oluyor. Bunun dışında taksiciler vergi ödemiyor.

Yatırım Kararı Uyarısı

Ticari taksi plakası alıp galericiler üzerinden kiraya verenler aylık 30 bin lira gelir elde ediyor. Taksi plakası yerine liralaşma stratejisi kapsamında mevduata 6 milyon lira bir aylık vadede yatırılsa yıllık yüzde 54 faizle aylık ortalama net 250 bin lira getiri sağlıyor. Yatırım kararı almadan önce araştırma yapılması, şartların ve kanuni yeterliliklerin incelenmesi önemlidir. Kısa sürede yüksek gelir vaadiyle yapılan yönlendirmelere karşı dikkatli olunmalıdır.

Kaynak: gazetevatan