Bu süreçte sahada yapılacak testler ile genç oyuncularımızın; hız dayanıklılık ve çeviklik özelliklerinin ölçülmesinin amaçlandığını söyleyen Altyapı Koordinatörümüz Güngör Şahinkaya, “Saha testleri, 30-15 İFT Testi, 30 Metre Sürat Testi ve 15-0-5 Testi gibi farklı disiplinlerde oyuncularımızın sınırlarını zorlayacak. Bu testlerin yanı sıra laboratuvar ortamında da bilimsel verilere dayalı analizler gerçekleştirilecek. Laboratuvarda; biyolojik olgunlaşma düzeyi belirleme testleri, çok yönlü çeviklik testi (Speed Court), dikey sıçrama testleri (SJ-CMJ), Drop Jump (RSI), 30 metre sprint teknik analiz ve bacak sertliği testi (Leg Stiffness) gibi kapsamlı ölçümler yapılacak” ifadelerini kullandı.

Yetenekler Dünya Standartlarında Değerlendirilecek

Şahinkaya testlerin devam edeceğinin altını çizerek, “Yapılacak analizler, sadece bir günlük değerlendirmeden ibaret olmayacak. Yıl boyunca belirli periyotlarda tekrarlanacak testlerle, oyuncularımızın gelişimi düzenli olarak izlenecek. Böylece her bir genç yeteneğinimizin, kendi yaş grubundaki dünya normlarına göre hangi seviyede olduğu tespit edilecek. Bu sayede akademimizin omurgasını oluşturan bu yaş grubundaki futbolcularımızın performans verileri, uzun vadeli bir veri tabanında bir araya getirilecek. Bu veri tabanı, hem çocuklarımızın bireysel gelişimlerinin takibini sağlayacak hem de akademimizin stratejisini bilimsel temellere oturtarak gelecekteki başarılarına katkı sağlayacak” dedi.

Trabzonspor, Rej Manaj Transferi İçin Harekete Geçti! Trabzonspor, Rej Manaj Transferi İçin Harekete Geçti!

Bilim ve Teknoloji İle Geleceğe Yatırım

Bu kapsamlı performans analizlerinin, genç sporcularımızın potansiyelini en üst seviyeye çıkarmada önemli bir role sahip olduğu dile getiren Şahinkaya, “Modern futbolun gereksinimlerine uygun olarak en güncel ölçüm ve değerlendirme tekniklerini kullanıyoruz. Genç oyuncularımızın gelişim süreçlerinin her aşamasında onlara destek olmaya devam edeceğiz .Geleceğimizin yıldız adaylarının gelişim süreçlerini yakından takip ederek, genç futbolcularımızın fiziksel ve mental hazırlıklarını dünya standartlarında yaparak, Türk futboluna değerli yetenekler kazandırmayı hedefliyoruz.

Şahinkaya açıklamalarının son bölümünde şu ifadeleri kullandı:

“Akademimizin geleceğe emin adımlarla ilerlemesinde büyük bir rol oynayan performans testlerinin planlanması ve yürütülmesinde değerli katkılarda bulunan Trabzon Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Sayın Prof. Dr. Fatih Bektaş’a, bu sürece bilgi ve deneyimiyle yön veren Dr. Öğr. Üyesi Erkan Tortu'ya ve Sporda Performans Ölçüm Merkezi’nin kurulmasında bizlere destek sağlayarak büyük katkılar sunan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Ahmet Metin Genç’e Trabzonspor ailesi adına teşekkürlerimizi sunarız. Destekleriyle akademimizin gelişimine olan katkıları, kulübümüzün gelecekteki başarılarının temel taşlarını oluşturmaktadır.”

Sağlık Kurulu Başkanımız Doç. Dr. Ahmet Beşir ise bu çalışmaların geleceğimiz adına büyük bir öneme sahip olduğunu vurgulayarak, “Akademimizde gerçekleştirdiğimiz performans testleri, genç yeteneklerimizin fiziksel gelişimlerini dünya standartlarına göre değerlendirmemize olanak tanıyor. Bu titiz takip süreciyle genç oyuncularımızın hız, çeviklik ve dayanıklılık gibi temel atletik yeteneklerini bilimsel verilerle izliyoruz. Trabzonspor olarak, Türk futboluna kalıcı yetenekler kazandırma hedefiyle geleceğe emin adımlarla ilerliyoruz” dedi.

Muhabir: AYTEKİN AKAY