Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda sahteciliği ile mücadele etmek amacıyla ifşa edilen ürünleri yayımlamaya başladı. Bakanlık, kıymada tavuk taşlığı, zeytinyağında tohum yağı, tereyağında bitkisel yağ, sahte bal, dana etinde eşek eti, kaşarda nişasta ve pul biberde boya gibi birçok hileyi ifşa etti.

Önceki sistemde bu listeler gecikmeli olarak yayınlanırken, yeni sistemde süreç anlık olarak elektronik ortamda duyurulacak.

Gıda Mühendisi Nurten Sırma'nın Açıklamaları

Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya ve belediye personeli kan bağışında bulundu! Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya ve belediye personeli kan bağışında bulundu!

Gıda Denetim Uzmanı Nurten Sırma, gıdada sahtecilik ile ilgili önemli bilgiler paylaştı. Vatandaşların bu tür hileleri tespit ettiklerinde, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın WhatsApp ihbar hattına dikkat çekti.

Sırma, "Gıdada sahtecilik ile mücadele eden Tarım ve Orman Bakanlığı, 2012 yılından bu yana 27 defa ifşa listeleri yayınladı. Ancak, son iki yıldır bir liste paylaşılmamıştı. 1 Ekim itibarıyla yeni listeler yayımlanmaya başladı," dedi.

Sahtecilik Yapılan Ürünler

Sırma, en fazla sahtecilik yapılan ürünlerin arasında zeytinyağını vurguladı. "Zeytinyağında düşük kaliteli yağlar veya tohum yağlarının ilavesi ile sahteciliğin yapıldığını görmekteyiz. Ayrıca, gıda sektöründe kullanılmayan boyaların da zeytinyağına katıldığı tespit edildi," şeklinde konuştu.

Hileli Ürünler Nasıl Tespit Edilir?

Tüketicilerin, satın aldıkları ürünlerde tadında, kokusunda veya lezzetinde bir farklılık hissettiklerinde, ALO 170 gıda ihbar hattını aramaları veya 0501 174 0174 numaralı WhatsApp ihbar hattına fotoğraflarını göndermeleri önerildi.

Yasal Önlemler ve Cezalar

Bakanlık, gıdada taklit ve tağşiş yapan firmalara ciddi para cezaları ve hapis cezaları uygulamaya başladı. Para cezaları, firmaların gayrisafi gelirine göre belirleniyor ve en düşük ceza 146 bin TL, en yüksek ise 10 milyon TL’ye kadar çıkabiliyor. Üstelik, aynı suçu tekrarlayan firmalar ticari faaliyetten men ediliyor.

Tüketiciler Ne Yapmalı?

Tüketicilerin güvenilir gıda için etiket bilgilerine dikkat etmeleri gerektiği vurgulandı. Alışveriş yaparken ambalajlı ürünleri tercih etmeleri ve ürünlerin işleme kayıt numarasını kontrol etmeleri önerildi. Ayrıca, e-ticaret platformlarında vakıf ve kooperatif adıyla satılan ürünlerde etiket bilgisi ve fatura eşleşmesine dikkat etmeleri gerektiği belirtildi.

Bakanlık, gıda güvenliğini artırmak amacıyla yeni çalışmalar yapmaya devam edeceğini açıkladı.

Kaynak: Milliyet