Espiye'nin Avluca Köyü'nde Mantar Bereketi

Giresun'un Espiye ilçesine bağlı Avluca köyü Çayıryayla'da, mantar bolluğu yaşanan yaylalar arasında yer alıyor. Yayla sakinlerinden Kadir Besli, bu yıl mevsim şartlarının mantar oluşumu için çok uygun olduğunu belirtti. Besli, “Bu sene mantar olması için mevsim şartları çok iyi geçti. Geçtiğimiz yıl bu zamanlarda havalar kurak gittiği için mantar olmamıştı. Bu sene tam mantar havası oldu. Bizim buralarda öyle zehirli mantarlar olmaz. Daha doğrusu bugüne kadar Espiye Çayıryayla'da mantar zehirlenmesi yaşanmadı ancak yine de dikkatli olmak gerekir. Bu nedenle biz büyüklerimizden gördüğümüz, bildiğimiz mantarları topluyoruz. Büyüklerimizin bize 'al' dediklerini alıyor 'alma' dediklerini toplamıyoruz. Özellikle çam ağacı diplerinde yetişen mantarlara büyük ilgi gösteriliyor” dedi.

Çiftçiler acele etsin! Destek ödemesinde son 24 saat Çiftçiler acele etsin! Destek ödemesinde son 24 saat

Mantarın Sofralardaki Yeri

Fadime Aycı ise topladıkları mantarların sofralarının en önemli menüsü olduğunu belirtti. Aycı, “Topladığımız mantarlar soframızın en önemli menüsü oluyor. Oldukça doğal olan mantarın kavurmasını, közde kızartması veya başka yemeklere katılması gibi birçok çeşidini yapıyoruz. En önemlisi de ilerleyen zamanlarda yemek için turşusunu yapıyoruz. Bizim buralarda mantar turşusu çok sevilerek tüketiliyor. Özellikle yaptığımız mantar turşularını İstanbul, Bursa, Kocaeli ve Sakarya gibi illerde yoğun olarak yaşayan gurbetçilerimize gönderiyoruz” diye konuştu.

Bu yılki mantar bolluğu, hem yayla sakinlerini hem de gurbetçileri memnun ediyor. Doğal ve lezzetli mantarlar, sofralarda ve turşularda yerini alıyor.

Kaynak: İHA