Giresun Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Erim Yaman, Tarım ve Orman Bakanlığı ile üretici örgütlerinin rekolte tespit çalışmalarına rağmen Ulusal Fındık Konseyi'nin rekolte tahmini açıklamasına tepki göstererek, "Hasat öncesinde fındıkla ilgili bir takım spekülasyonlar var. Malumunuz her fındık sezonu öncesi çiftçilerimizi zora sokacak, çiftçilerimizi fiyat anlamında kafalarını karıştıracak oyunlar oynanmakta. Geçtiğimiz günlerde tahmini fındık rekoltesi 745 bin ton olarak açıklandı. Bunun açıklamasını maalesef bakanlığımız tarafından yapılması gerekirken Ulusal Fındık Konseyi'ne verilmesini doğru bulmuyoruz. Kaldı ki Tarım ve Orman Bakanlığımız öncülüğünde ziraat odaları ve il tarım müdürlükleri tarafından rekolte tespit çalışmaları yapılmaktayken rekoltenin açıklanmasının Ulusal Fındık Konseyi'ne verilmesini çiftçi örgütleri olarak tepki gösteriyoruz. Bakanlığın müşaviri veya bakan yardımcıları yok mu, bakan yok mu? Önemli bir ürünün Ulusal Fındık Konseyi tarafından açıklanmasını doğru bulmuyoruz," dedi.

Devlet resmen açıkladı! Dolar aralık ayında bu rakama çıkacak Devlet resmen açıkladı! Dolar aralık ayında bu rakama çıkacak

Yaman, geçtiğimiz günlerde Giresun’un Tirebolu, Espiye ve Doğankent ilçelerinde yaşanan şiddetli yağışın neden olduğu selde birçok fındık bahçesinin hasar gördüğünü belirtti. Ayrıca, bu yılın rekoltesinin yüksek olduğunu ancak son 20 gün içinde yaşanan rüzgar, külleme ve şiddetli yağış gibi etkenlerin fındık üretimine ciddi zararlar verdiğini vurguladı. Yaman, "Rekoltenin 20 gün önce belirlenen rakamın artık geçerli olmadığını, sahada yapılan gözlemlerin bu durumu gösterdiğini" ifade etti.

Muhabir: TUNCAY UÇKUN