Vahşi Madencilik Faaliyetleri

Olmaz Denileni Yapan Öğretmen: 200 Farklı Meyve Yetiştiriyor! Olmaz Denileni Yapan Öğretmen: 200 Farklı Meyve Yetiştiriyor!

Giresunlular Çevre Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Av. Ahu Karaibrahimoğlu, ülke genelinde birçok madencilik faaliyeti sırasında çevre ve insan haklarının göz ardı edildiğini belirtti. Karaibrahimoğlu, “Kısa sürede yüksek kazanç elde etmek için çevreye zarar veren 'Vahşi Madenci' firmaları, Anayasa ile tanınan yaşam haklarımızı tehdit ediyor” dedi. Temiz hava, su ve sağlıklı gıda gibi temel hakların kaybolmaması için kırsal kesim halkıyla işbirliği yaparak bilimsel raporlar hazırlamak gerektiğinin altını çizdi.

Yeni Tehdit: Harkköy’deki Madencilik Projesi

Harşit Vadisi Platformu Başkanı M. Çınar Çetinkaya, Doğankent ilçesinde mücadele ettikleri bir madencilik firmasının yanı sıra, şimdi de Tirebolu ilçesi Harkköy’de yeni bir maden projesinin ortaya çıktığını belirtti. Çetinkaya, “Bu proje, çevresindeki köyleri ve tarihi Bedrama Kalesi’ni tehdit ediyor” ifadesini kullandı. Projeye ait ruhsat alanının büyük kısmının tarım ve orman alanlarını kapsadığını belirten Çetinkaya, “Geç kalmadan bu duruma müdahale etmemiz gerekiyor” diyerek acil eylem çağrısında bulundu.

Halkın Birliği Önemli

Toplantının ardından katılımcılar, çevre haklarının korunması ve halk sağlığının güvence altına alınması için dayanışma içinde hareket etmenin önemine vurgu yaptı. Madencilik faaliyetlerine karşı daha fazla duyarlılık gösterilmesi gerektiği konusunda görüş birliği sağlandı.

Muhabir: TUNCAY UÇKUN