Üreticiler her yıl Ağustos ayında büyük bir heyecanla beklediği hasadı için tüm gücünü ortaya koyuyor. Bu yıl dikkat çeken en büyük unsurlardan bir tanesi ise fındık yemesinde işçilerin yerli olanların makul, göçer olanların fahiş fiyat uygulaması dikkatlerden kaçmadı. Daha çok Adana, Adıyaman, Şanlıurfa, Kahramanmaraş ve Gaziantep bölgelerinden gelen mevsimlik tarım işçileri ilginç uygulamalara da gittiler. Karadeniz'in sarp, dik, yamaç arazilerinde zorlu koşullarında fındık hasadı yapacak olan tarım işçileri kimi zaman işi yokuşa sürdüler. Mevsimlik tarım işçileri konaklama merkezinden alınan doğulu işçiler hemen hemen Giresun'a bağlı köyleri ile ilçelerden kendilerine iş buldu. Giresun Valiliği'nin hazırladığı İşçi alım merkezine giden muhabirimiz mevsimlik tarım işçilerinin derdini dinledi sıkıntılarını gazeteye yer verdi. Aralarında büyük depremin mağduru da olan mevsimlik tarım işçilerinden bir kadın bulaşık yıkamaktan bile ayrı bedel istediğini söyleyerek gazetemiz ekibini şok etti.
GÖÇERLER ÇADIR YERLERİNDEN GİTTİ HEPSİ KÖYLERDE
Giresun'un 15 ilçesi ile bunlara bağlı merkez ve köylerde çalıştıkları yerlerde kalan göçerler, mevsimlik tarım işçileri konaklama merkezini terk etti. Bölgede çadırlarını kaldıran ve köy yerlerini yerleşen tarım işçileri gittikleri yerlerde kimi zaman fındık sahiplerinin evlerinde kimi zaman serenderlerin de kalarak ekmeğinin peşine düştü. Dikkat çeken ayrıntıların başında dışarıdan gelen işçilerin 800-850 TL gibi rakamlar üzerinden gittikleri, kimi zaman bahçeyi gördükten sonra fiyatları daha da yukarılara çektikleri iddia edildi. En büyük ayrıntı ise anlaşma sağlamak için arazileri gördükleri gördükten sonra fiyatlarda farklılık uyguladıkları bilgisine ulaşıldı Giresun Valiliği'nin belirlemiş olduğu fiyatlar böylelikle havada kaldı. Alçak, orta ve yüksek kesimlerde fındık toplayan milyonlarca üretici dışarıdan gelen göçerler her ne kadar kendilerini zorlasa da muhtaç olduğu için tüm şartları kabul etmek durumunda kaldı.
OYSA Kİ VALİLİK HER ŞARTLARI AÇIKLAMIŞTI
Işçi ile işveren arasında herhangi bir sıkıntı yaşanmaması için Giresun Valiliği bu konuda tedbirler almış ve kamuoyuyla birçok konuları paylaşmıştı. Yemeğin işçiden veya işverenden olması, yerden toplama ve daldan toplama ücretleri, dal silkeleme ve çuval taşıma gibi işlemler için ayrı ayrı rakamlar biçilmiş ve bu rakamlarda her iki taraf düşünülerek sabitleştirilmişti. Çocuk işçiliğin önüne geçilse de bu rakamlarla ilgili olarak alınan kararlara uyulmadı. Yaş sınırlaması getirilmesinin ardından fındık bahçelerinde çocuk işçilik yer bulmadı fakat rakamlardaki serbest piyasa modeli hayli abartıldı. Son olarak köy kesimlerine gelen mevsimlik tarım işçileri ile işverenler arasındaki sıcak sohbet zaman zaman objektiflere yansıdı.
BİROL SANCAK