Özellikle rekabetçi spor dallarına başlayacak olan veya başlamayı düşünen bireylerin akciğer sağlığının klinik olarak değerlendirilmesi ve solunum fonksiyonlarının ölçülmesinin önemine dikkat çekti.
Prof. Dr. Özlü, spor sırasında yaşanan ani ölümlerin yüzde 2'sinin akciğer hastalıklarına bağlı olduğuna işaret ederek, astım, KOAH, akciğer sertleşmesi gibi hastalıkların egzersiz performansını olumsuz etkileyebileceğini ve hatta hayati tehlikelere yol açabileceğini ifade etti.
Solunum testlerinin spor yapacak bireyler için güvenli bir adım olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Özlü, bu testlerin kolaylıkla uygulanabildiğini ve akciğer fonksiyonlarının değerlendirilmesinde önemli bir rol oynadığını belirtti. Ayrıca, akciğer hastalıklarının tanısı konulsa bile spor yapmanın mümkün olduğunu ve tedavi ve önerilere uyulduğu takdirde sporun güvenli bir şekilde yapılabileceğini ifade etti. Özlü, bu noktada olimpiyatlarda derece almış astım hastası sporcuların varlığına dikkat çekerek, doğru tedavi ve yönetim ile spor yapmanın mümkün olduğunu vurguladı.
TAKA/TUNCAY UÇKUN