Fed ve Trump Etkisi

Milyonlarca emekliye 50 bin lira fırsatı! PTT üzerinden dağıtılacak Milyonlarca emekliye 50 bin lira fırsatı! PTT üzerinden dağıtılacak

Son dönemde dalgalanan altın fiyatları, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) para politikasında gevşemeye gideceğine yönelik beklentilerin artması ve Donald Trump’a yönelik suikast girişiminin ardından ABD siyasetinde görülen belirsizlik nedeniyle yükselişe geçti. Fed’in bu yıl en az iki kez faiz indirimi yapacağına dair artan beklentiler, altın fiyatlarını zirveye taşıdı.

Altın Fiyatları Zirvede

Salı günü bir önceki güne göre 42 dolar artarak 2 bin 464 dolara yükselen ons altın, dün de 2 bin 475,81 dolara ulaşarak tarihi zirveyi gördü. Yurt içinde fiyatı ons altın ve dolar/TL kuruna göre hesaplanan gram altın da hem ons altın hem de dolar kurundaki artış nedeniyle yükselmeye devam etti. Gram altın dün serbest piyasada 2 bin 626 TL seviyesinden işlem gördü. Çeyrek altın 4 bin 201 TL’den, Cumhuriyet altını ise 17 bin 107 TL’den alıcı buldu.

Uzman Görüşleri: Faiz İndirimi ve Trump Beklentileri

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, altının onsunda yaşanan yükselişin kalıcı olduğunu ve devam edeceğini vurguladı. Yıldırımtürk, "Powell’dan gelen son açıklamaları eylülden itibaren faiz indirimlerinin başlayacağı şeklinde algıladı ve bu yıl en az iki kez faiz indirimi geleceğine yönelik beklentileri artırdı. Piyasa şu an bunu fiyatlıyor" dedi.

Yıldırımtürk, Trump’a yapılan suikast girişiminin altın fiyatlarında neden etkili olduğuna yönelik ise şu değerlendirmeyi yaptı: "Bu suikast girişimi sonrası Trump’ın seçimlerde elinin güçlendiği konuşuluyor. Dolayısıyla seçimleri kazanacağına yönelik beklentiler arttı. Daha önceki başkanlık döneminde sergilediği sertlik yanlısı tutum nedeniyle, Trump’ın yeniden seçilmesi durumunda dünyada yeniden ticaret savaşlarının başlayacak olmasına ya da jeopolitik gerginliklerin tırmanacağına yönelik beklentilerin artması, güvenli liman olarak görülen altına talebi artırıyor."

Yıl Sonu Tahmini: 3 Bin 500 TL

Yıldırımtürk, ons altının 2 bin 400 doların altına gerilemeyeceğini beklediklerini kaydederek, "Yaz ayları içinde ons altın 2 bin 500 doları görebilir. Sene sonu itibarıyla ise onsun 2 bin 700 dolara çıkmasını bekliyorum. Bu durumda gram altının yıl sonunda 3 bin 500 TL’ye kadar çıkması mümkün" dedi.

Altın fiyatlarının gelecekteki seyrine dair bu çarpıcı tahminler, yatırımcılar ve piyasalar tarafından yakından takip ediliyor.

Muhabir: TUNCAY UÇKUN