Euro’nun 30 liraya merdiven dayamasıyla birlikte, gurbetçinin cebindeki Euro ülkemizde ekstra değerli hale geldi. Bu yıl; gurbetçi dostlarımızın ciddi oranda kuyum alışverişi yaptığını gözlemledik. Belirli oranda nakit paranın üstünde Almanya’ya veya diğer Avrupa ülkelerine giriş yapamayan gurbetçiler; kollarına bileziklerini takarak yaşadıkları ülkeye döndüler. 

Karlatın; Anadolu’da gurbetçilerin kuyum alışverişlerini yakından gözlemledi. Ağırlıklı olarak Avrupa’dan yazın ve bayram dönemlerinde tatile çıkan gurbetçiler, yurtdışına göre işçilik fiyatları daha avantajlı olduğu için Türkiye’den kuyum alışverişi yapmayı tercih ediyor. Bu yaz döneminde gurbetçilerin kuyumculara ilgisi en üst seviyede oldu. Karaltın Kurucusu Cevat Kara, Euro’nun ülkemizde 30 liraya ulaşmasıyla birlikte cebinde bin Euro olan bir gurbetçinin, 30 bin TL ile çok güzel takılar alabildiğini söyledi.

GURBETÇİLERDEN ÖZEL İLGİ

Altına ilgilin devam ettiğini kaydeden Kara, “Gurbetçilerin yoğun ilgisiyle birlikte özellikle yeni emekli olan binlerce kişinin parasını altına yatırdığını gözlemledik. Bir de çiftçi kardeşlerimiz hasatlarının ardından yine paralarını altında değerlendirdiler. Düğünler oldukça fazlaydı ama düğünlerde takılan takılar geçmiş yıllara göre gittikçe azalıyor. Bundan sonra okulların açılmasıyla birlikte büyük şehirlerde düğünler artışa geçecek. Ben yılın sonuna kadar kuyum alışverişinin temposunun üst seviyede olacağını tahmin ediyorum” diye konuştu.

22 AYARA TALEP ARTTI

Uzun bir aradan sonra 22 ayar takıların tekrar Anadolu’da talep edilmeye başladığını kaydeden Kara, “Setler, sarrafiye üzerinde barındıran bileklikler, çerçeveli takılar bu yılın öne çıkan takıları oldu. Özellikle gurbetçi vatandaşlarımız 22 ayar takı istediler. 22 ayar takılar 2023 yılında zirveye çıktı. Bu gelişmede en önemli etken; enflasyon karşısında hızla eriyen TL karşısında seyirci kalmak istemeyenlerin altına yönelmesi” dedi.
AYŞEN KARABİNA
 

Editör: Birol Sancak