Hollanda’daki Türkiye kökenli örgütler, Türkiye-AB Ortaklık Anlaşması’na uymadığı gerekçesiyle karara tepki gösterdi. Hollanda Göç ve Vatandaşlık Dairesi (IND), 2025 itibariyle yürürlüğe girecek kararın, Türk vatandaşlarının Hollanda’ya uyum sağlamalarını amaçladığını belirtti. Uyum sınavından geçemeyenlere ise Hollanda vizesi verilmeyecek.

Bu yeni düzenleme, Hollanda’da yaşayan Türk vatandaşlarını da kapsayacak ve uyum sınavından geçemeyenlerin süresiz oturma izinleri iptal edilecek. Avukat Özkara, bu zorunluluğun Türk vatandaşlarına büyük olumsuzluklar getireceğini ve kalıcı iş sözleşmesi, kredi, konut edinme gibi hak kayıplarına yol açacağını ifade etti. Türkiye - AB Ortaklık Anlaşması’nın tek taraflı olarak yürürlükten kaldırılamayacağını vurgulayan Özkara, daha önce Hollanda aleyhine açılan davaların Türk vatandaşları lehine sonuçlandığını belirtti.

Türkiye İsrail’le İşbirliğine Son Vermeli Türkiye İsrail’le İşbirliğine Son Vermeli

Özkara, Hollanda hükümetinin kararının ayrımcılık olduğunu savunarak, düzenlemeye karşı mücadele edeceklerini ve Hollanda’yı Avrupa Komisyonu’na şikayet edeceklerini söyledi. Hollanda Türkler İçin Danışma Kurulu (IOT) Başkanı Zeki Baran da, bu zorunluluğun 1963 Ankara Anlaşması’nın ihlali anlamına geldiğini ve gerekli yasal girişimleri başlatacaklarını belirtti.

Kaynak: MYNET