Son raporunda Türkiye ekonomisi için iyimser bir tablo çizen HSBC, büyümenin artacağını ve enflasyonun düşeceğini öngörüyor. İlk çeyrekte yüzde 5,7 olan güçlü büyüme rakamı sonrası, 2024 yılı büyüme tahmini yüzde 3,1’den yüzde 3,8’e yükseltildi. 2025 yıl sonu büyüme tahmini ise yüzde 3,6 olarak sabit kaldı.

Raporda, sıkı para ve maliye politikasının enflasyonda daha hızlı düşüşe ve dış açıkta daha hızlı iyileşmeye yol açacağı belirtildi. Enflasyon tahminlerini aşağı yönlü revize eden HSBC, 2024 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 48’den yüzde 44,6’ya, 2025 tahminini ise yüzde 29’dan yüzde 27,7’ye düşürdü.

Dolarizasyon ve Merkez Bankası Rezervleri


Eylül ayında politika faizinin yıllık bazda pozitif olması bekleniyor. Bu değişiklikler, Türkiye'deki dolarizasyonun azalmasına ve yurtdışından gelen portföy yatırımlarının artmasına neden oldu. Bu durum, net merkez bankası rezervlerinde güçlü artışlara yol açtı. Ancak, enflasyon hala yüzde 70'in üzerinde seyrediyor ve merkez bankasının beklediğinden daha yavaş düşebilir. Bunun ana nedenleri arasında güçlü ekonomik büyüme ve yerleşik enflasyon beklentileri yer alıyor.

HSBC’nin Yıl Sonu Dolar Tahmini

Asgari ücretliye kötü haber! Yeni yılda kaç lira olacağı açıklandı Asgari ücretliye kötü haber! Yeni yılda kaç lira olacağı açıklandı


HSBC, 2024’te faiz indirimi beklemiyor ve yıl sonu dolar tahminini 36 TL olarak belirledi.

Kaynak: İNTERNETHABER