Göreve geldiği günden bugüne boş durmayan, görevli olduğu Bulancak ilçesinde içme suyu sıkıntısının ciddi oranda büyük olduğuna işaret eden müdür Kasap, Kaymakam ve köy muhtarlığı ile ortaklaşa çalışmalara imza attıklarının altını çizdi. Karadeniz Bölgesi'nin her tarafından su fışkırılmasına rağmen bu suyun sağlıklı olmadığına dikkate çeken Bulancak İlçe Sağlık Müdürü doktor İdris Kasap şöyle devam etti:

“Karadeniz Bölgesi çok yağış alan bir bölge. Deresi, ırmağı, çayı ve coğrafyası sulak olarak bilinir. Biz İlçe Sağlık Müdürlüğü'ne bağışladığımızda dönemin ilçe kaymakamımızla bir çalışmaya yaptık. Şehir merkezimizin bir belediyesi, bir su işleri ekibi var sorunları hallediyor. Bunlar buranın temiz ve sağlıklı su sorunlarını işlerini hallediyorlar. Ama köylerimiz ya da kırsal bölgelerimiz bu konuda ne aşamada ne alemde diye kafa yorduk ve çalışmaya başladık. Benim ilk defa karşılaştığım bir durum. Baktık gördük ki Türkiye'nin içme suyu haritasına göre Karadeniz Bölgesi en fakir bölge. Biz bu sonuca inanamadık.

Derhal il özel idaresi ile iletişime geçildi

Bölgemizin her tarafından su fışkırıyor ama bunların hiçbirisi kaynak suyu değil. Bizim halkımız arasındaki tabirle obuz diye nitelendirdiğimiz dere yataklarının suyu. Ve bu suyun tahliller sonucu kirli olduğunu gördük. Sonradan ben bu işi merak ettim. Bizim çevre sağlığından özellikle üç arkadaşımız var çok başarılı ve özverili isimler. Bu üç arkadaşımızla beraber hoş bir seda bırakmak amacıyla su işine eğildik. Su sorununun kırsalda çözümü için hemfikir olduk. Önemli yol katettik kaynaklara indik, şu gözelerini  araştırdık. Yüzlerce kaynağımız olduğunu, su kaynaklarımızın fazlasıyla olduğunu tespit ettik. Yüzlerce kaynağımız yüzlerce depomuz ve klor cihazımız olmasına rağmen çoğu çalışmıyor. Yayla yollarında orman bölgelerinde bunların hemen hepsi ya çalışmıyor ya da bir takım sıkıntılar nedeniyle hizmet veremiyor. Çeşitli sorunlar karşısında kaymakamımız aracılığıyla derhal İl Özel İdaresi ile iletişime geçtik. Sorunların tek tek üstesinden geldik.

SALGIN HASTALIK ÇALIŞMAMIZA ENGEL OLDU

Sonra iki tane su birliğimiz var. Şu anda faal hizmet veriyorlar mı bilmiyorum ama  onlarla pandemi sonrası yeniden harekete geçtik. Bu iki birliğimizle ve muhtarlarımızla harekete geçtik. Hatta muhtarlarımızla o dönemde toplantı yaptık. Mesafe kat etmeye başladık. En azından cihazlarımız çalıştı ana hatlara suları vermeye başladık. Bunlar fotoğraf ve belgelerle zaten mevcuttur. Sonra muhtarlarımıza su depolarının temizlenmesi yolunda telkinlerde bulunduk onlar da ilgilendiler. Yapılamayanlar da oldu araya pandemi olayları girdi. Durum böyle olunca biz bütün enerjimizi İlçe Sağlık Müdürlüğü olarak ne yazık ki bu salgına vermek durumunda kaldık"ifadelerini kullandı. Salgın bitiminde çalışmalara yeniden hız verdiklerini belirten Kasap son olarak, "Sayın kaymakamımızla kendi aramızda bir toplantı gerçekleştirdik. Tekrardan bu konulara hassasiyet göstererek kolları sıvadık. Sağlıklı su sorununu çözmek için bütün gücümüzü ortaya koyacağız" diyerek noktaladı.

TAKA/NEZİHA ÇAKIROĞLU

Editör: Birol Sancak