Giresun’da bir önceki yıla göre 237 milyon dolarlık daha fazla ihracat yapıldığının da altını çizen Bölük, 1 milyar dolar sınırına çok yaklaşıldığını belirtti. Giresun Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hamza Bölük “Her sene olduğu gibi bu sene ve özellikle Giresun’dan yapılan Fındık ihracatında yıllara sair yakaladığımız ivme bizleri ve Giresun’un bir dış ticaret kenti olma noktasında gururlandırmaya devam etmektedir.
Ülkemizin ve bölgemizin en önemli ürünü olan Türk Fındığı’nın dış pazarlara ihraç edilerek, Ülkemiz dış ekonomik dengelerine en fazla katkıyı sağlayan bir tarım ürünü olması da bizler için ayrı bir övünç kaynağıdır” şeklinde konuştu. Bölük değerlendirmesini şöyle sürdürdü: ”Bu bizleri çok mutlu etmektedir. Firmalarımızın bu türden yaklaşımlar sergilemesi ve Dünya piyasalarına, Türk Fındığı Markalı katma değerli ürünlerinin girmesi bu yüzyılda artık yapmamız ve tamamlamamız gereken bir süreç.
Bu ayrıca bölgemizde sürdürülebilir bir fındık tarımının geleceği için de bir zorunluluk. 1990’lı yıllarda % 90 seviyelerinde olan Dünya fındık üretimindeki payımızın son yıllarda % 65-70 bandına düşmesi Ülkemizi tehdit eder niteliktedir. Dünya’da fındık tüketimi hızla artıyor iken aradaki üretimi başka ülkelerin paylaşıyor olması ülkemizde fındıktan sağlanan gayri safi milli hasılanın da başka ülkelere kaymasına yol açıyor. Onun için sürdürülebilir bir fındık tarımını ve politikasını hızlı bir şekilde geliştirmemiz gerekiyor. Bu konudaki önerilerimizi, fındık sektörünün gerçeklerini ilgililere ve yetkilileri iletmeye ve bu konuda sağlam bir fındık politikasının oluşturulmasına katkı sunmaya devam ediyor olacağız. Çünkü hep söylediğim bir şey var piyasalar boşluğu sevmez bu boşluğu muhakkak başka başka aktörler ve argümanlar doldurur nitekim Türkiye’nin bir çok yapısal sorundan dolayı kaybettiği üretim payını başka üretici ülkeler doldurdu, başka ikame ürünler doldurma yarışında ve hevesinde. Mesela en büyük üretici olma yolunda ve dayanıklı fındık çeşitleri ile tarım yapma adına Şili ve Amerika Birleşik Devletleri gerçeği var. Her yıl belirli periyotlarla üretimlerini artırıyorlar.”