İhracatçıların Beklentileri

Türkiye’de Satılan En Ucuz Elektrikli Otomobillerin Güncel Fiyat Listesi Türkiye’de Satılan En Ucuz Elektrikli Otomobillerin Güncel Fiyat Listesi

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, ihracatta ilk 6 ayı ve ikinci yarıyla ilgili öngörülerini paylaşmak üzere medya mensuplarıyla bir araya geldi. İhracat 2024 Raporu’nun açıklandığı toplantıda, sektör kurulu başkanları ihracattaki güncel sorunları ve ekonomi yönetiminden beklentilerini değerlendirdi.

Hedefe Ulaşmak Zor

Gültepe, "İhracat son zamanlarda yüksek maliyet ile kur kıskacında sıkıştı. Yıl sonunda 267 milyar dolarlık hedefe ulaşmamız zor görünüyor." ifadelerini kullandı.

Dolar/TL En Az 37 Lira Olmalı

Gültepe, dolar/TL'nin bugün en az 37 lira olması gerektiğini belirtti. Enflasyon rakamlarına dikkat çeken Gültepe, "Türkiye dolar bazında rakiplerinden minimum yüzde 40 pahalı. Bunun neticesinde Türkiye, rekabetini kaybediyor. Üretim ve ihracata dayalı büyüme hikayesinden bahsetmek mümkün değil çünkü makas giderek açılıyor. Türkiye'de finans maliyetleri çok yüksek. Yüzde 50 faizin konuşulduğu yerde ihracatçılar Eximbank üzerinden yüzde 37 ile yararlanabiliyor ancak kurun sabit kaldığı yerde yine de yüksek kalıyor," dedi.

Kur Enflasyona Paralel Hareket Etmeli

Gültepe, "Kur enflasyona paralel hareket etmeli. Kur ile enflasyon arasındaki fark 5 puanı aşmamalı. Aksi halde sıkıntılar devam eder. Enflasyon yüzde 50 ise kurda yüzde 45 artış olmalı. Bugün dolar/TL kurunda minimum seviye en az 37 olmalı," şeklinde konuştu.

Enerji Zamları Asgari Düzeyde Tutulmalı

Gültepe, üretimde kullanılan elektrik ve doğalgaz gibi enerji maliyetlerinin koşulların elverdiği ölçüde asgari düzeyde tutulması gerektiğini belirtti. Ayrıca, yurt içinde üretimi olmayan ve talebi karşılamayan hammadde ve ara malı ithalatında vergi yükünün hafifletilmesi gerektiğini vurguladı. "Üretici ve ihracatçıya ilave yük getirecek, rekabetçiliğe zarar verecek düzenlemeler gözden geçirilmeli," dedi.

Kaynak: ENSONHABER