Kadınların beklediği ürün BİM’e 99 liraya geldi! Resmen sıra olacak Kadınların beklediği ürün BİM’e 99 liraya geldi! Resmen sıra olacak

Fiyatlar Büyük Oranda Düştü

Malatya'da galerici esnafı, ikinci el otomobil piyasasında yüzde 20'lere varan fiyat düşüşlerine rağmen satışların durma noktasına geldiğini belirtti. Ortalama olarak 200 bin TL'ye varan fiyat düşüşleri yaşanırken, 1 milyon TL'lik araçlar 750 bin TL'ye kadar gerilemiş durumda.

Sektör Can Çekişiyor

Galerici esnafı Cem Tarık Figen, sektörde büyük bir durgunluk yaşandığını ve yüksek faiz oranlarının sektöre olumsuz yansıdığını belirtti. Vatandaşların araçlara yatırım yapmaktansa mevduatlarını bankalarda değerlendirmeyi tercih etmeleri, ikinci el araba piyasasını olumsuz etkiliyor.

Yüksek Fiyatlar ve Durgunluk

Yeşiltepe Galericiler Sitesi Denetim Kurulu Başkanı Göksel Levent, 34 yıllık sektörde böyle bir durgunluk görmediğini ifade etti. Fiyatların yüzde 20-30 oranında düşmesine rağmen müşteri bulmanın zor olduğunu ve vatandaşların birikimlerini bankalarda değerlendirdiklerini belirtti.

Alıcı Kıymete Bindi

İstanbul Ticaret Odası Gayrimenkul Komite Başkanı Hakan Akdoğan, son 7-8 aydır alıcı piyasasında olduklarını, satıcıların telefonlarının artık nadiren çaldığını ve pazarlık marjlarının çok arttığını söyledi. Yüksek fiyatlarla piyasaya sunulan konutların fiyatlarının da günden güne düştüğünü belirtti.

Otomobil ve Konut Piyasasında Fiyat Düşüşleri

Sektör temsilcisi Hüseyin Yalçın, otomobil piyasasında müşterilerin kral olduğunu söyledi. Geçtiğimiz yıla oranla ikinci el otomobil fiyatlarının yüzde 30 düştüğünü ve talebin şu anda sıfır araçlarda olduğunu belirtti. 2023'te 1.2 milyon adet araç satılmışken, ikinci el araç piyasasında fiyatların aylık bazda yüzde 2-3 düşmeye devam edeceğini ifade etti.

Özetle

İkinci el araba piyasasında yaşanan bu durgunluk, fiyatların ciddi oranda düşmesine neden olurken, yüksek faiz oranları ve vatandaşların birikimlerini bankalarda değerlendirme eğilimi, sektördeki sıkıntıları artırıyor. Hem otomobil hem de konut piyasasında alıcılar için fırsatlar doğarken, satıcılar zorlu bir dönemden geçiyor.

Kaynak: VATAN