İkinci el otomobil satışlarında 27 Eylül itibarıyla devreye girecek olan "Güvenli Ödeme Sistemi", dolandırıcılığı önlemeyi hedefliyor. Ancak galericiler, noter işlemleri ve sistemin getirdiği ek masrafların kendilerini zora soktuğunu dile getiriyor. MASFED Başkanı Aydın Erkoç, bu ek maliyetlerin araç fiyatlarına yansıtılacağını ve galericilerin bu süreçte zorlandığını ifade ediyor.
Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Başkanı Aydın Erkoç, iki yıl önce başlayan ve bu ay zorunlu olacak Güvenli Ödeme Sistemi’nin dolandırıcılığı önlemek için hayata geçirildiğini vurguladı. Özellikle vatandaşlar arasındaki satışlarda dolandırıcılığın yaygın olduğunu belirten Erkoç, bu sistemle bu tür olayların önüne geçilmesinin hedeflendiğini açıkladı. Ancak galericilerin noter üzerinden işlem yapma zorunluluğundan rahatsız olduğunu belirten Erkoç, galericilerin zaten Mesleki Yeterlilik Belgesi alarak yetkilendirildiğini ve dolandırıcılık gibi bir durumun söz konusu olamayacağını belirtti. Bu nedenle, noter olmadan satış yapmak istediklerini dile getirdi.
MALİYETLER ARAÇ FİYATLARINI ETKİLİYOR
Erkoç, yıllık 9 milyon araç satışının gerçekleştiği Türkiye’de galericilerin bu satışların önemli bir bölümünü gerçekleştirdiğini ifade ederek, noter ve Güvenli Ödeme Sistemi ücretlerinin galericilere büyük maliyet getirdiğini belirtti. "Galericiler bu maliyetleri araç fiyatlarına eklemek zorunda kalıyor, bu da nihayetinde vatandaşa ek yük getiriyor" dedi.
GÜVENLİ ÖDEME SİSTEMİ NEDİR?
Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan ve sıfır ile ikinci el motorlu kara taşıtı satışlarına dair usul ve esasları belirleyen yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlanmıştı. Bu yönetmelik, satıcı ve alıcılar için tüm şartları düzenleyerek dolandırıcılığın önüne geçmeyi amaçlıyor.