Karaman, Saadet Partisi Trabzon İl Başkanlığında, Trabzon İl Başkanı Şakir Şahintaş, GİKÜyesi Ümit Çebi ve partililerin de katılımıyla, iktidarın açıkladığı fındık fiyatlarını eleştiren ve üreticinin sorunlarını dile getiren bir basın açıklaması yaptı.

Basın toplantısında temel gıda maddelerindeki yıllık artışları da gösteren tablolar paylaşan Mehmet Karaman, pek çok gıda ürününde yüzde 100 ile yüzde 200’lere varan artışlar yaşanmasına rağmen, fındık fiyatının geçen seneye göre yüzde 55 civarında artmasının kabul edilemez olduğunu söyledi.

Fındığın en büyük üreticisi konumundaki Türkiye’nin, dünya fındık piyasasına ve endüstrisine yön veremediğini, fındık üreticinin ise emeğinin karşılığını alamadığını belirten Karaman, konuşmasında şu başlıkları öne çıkardı:

Dünya fındık üretiminin yüzde 65’i, ihracatının ise yüzde 75’e yakınını Türkiye gerçekleştiriyor. Buna rağmen Türkiye’nin dünya fındık ekonomisinden aldığı pay, devede kulak düzeyinde bile değildir. Fındığın dünya genelindeki ekonomik büyüklüğü 150 milyar dolar iken Türkiye’nin fındık geliri yıllık 1,5 ila 2,5 milyar dolar gibi son derece düşük bir düzeydedir.

FINDIK ÜRETİCİSİ MAĞDUR EDİLMİŞTİR

Bugün fındık tarlalarımız, fındık üreticimiz ve hatta fındık sektör kurumlarımız, yabancıların hegemonyasına terk edildi. Son 10 yıllık süreçte; bilinçli bir şekilde fındık üreticisi fındığa ve tarlasına küstürüldü.

Yaşanan ekonomik krizi aşmak için yurt dışından para bulmak amacıyla ülke ülke dolanan iktidar mensuplarına bir çağrıda bulunmak istiyorum. Yurt dışından para getirmek ve ülkenin kaynaklarını yabancılara satmakla ekonomik çöküşü durduramayacağınızı kabul edin. Uyguladığınız bu yöntemler batırdığınız ekonomiyi düze çıkarmaz. Yabancı bankalardan, ülkelerden, uluslararası piyasalardan, tefeci faiziyle borçlanmak yerine tekel üretici konumda olduğumuz fındık gibi ürünleri hem hammadde hem de son ürün, işlenmiş ürün olarak daha güçlü şekilde pazarlamayı tercih edin.

TMO ÜZERİNDEN ALIM FİYATI AÇIKLAMAK, ÜRETİCİYİ ŞİRKETLERİN İNSAFINA TERKE ETMEK DEMEKTİR

Mevcut fındığın yüzde 20’sinden fazlasını almayan TMO üzerinden fındık alım fiyatı açıklamak, üreticiyi desteklemek değil, üreticiyi şirketlerin insafsızlığına terk etmektir. TMO, alımlarının geç başlatılması, internet üzerinden randevuların uzun zamana yayılması nedeniyle üreticileri maalesef tüccara mahkum etmektedir. Terini akıtan fındık üreticisi, kârını artıran ise şirketlerdir. 

AÇIKLANAN FİYAT, MALİYETLER HESABA KATILDIĞINDA ÇOK DÜŞÜKTÜR

Artan enflasyonist ortamda, fındık üretim maliyetleri de büyük artış göstermiştir. 1 kg fındığın toplanması, kurutulması, patosa vurulması, yani satışa hazır hale getirilmesinin maliyeti, neredeyse açıklanan rakam kadardır. Bu gerçekler ortada iken Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Giresun Fındığının kg fiyatını 84, Levant kalite fındığın kg fiyatının ise 82,5 lira olarak açıklaması, kabul edilemez.

AÇIKLANAN FİYAT FINDIK TABAN FİYATI DEĞİL, TAVAN FİYATIDIR

Cumhurbaşkanının açıkladığı fiyat, bize göre fındık alım fiyatı değil, fındığınızı çöpe atın fiyatıdır. Esasen açıklanan fiyat, fındık taban fiyatı değil, fındık tavan fiyatıdır. Sayın Erdoğan, fındık piyasasının hakim aktörlerine, “82,50 liranın üzerinde fiyatla fındık almayın” mesajı yayımlamıştır. 

Erdoğan Hükümeti’nin fındık üreticisinin terine biçtiği fiyat; üretimden, üreticiden, alın terinden, yerli ve milli ekonomiden yana olmadıklarının hem itiraf hem de ispat belgesidir.

FINDIK FİYATLARI, 140-150 TL SEVİYELERİNDE REVİZE EDİLMELİDİR

Saadet Partisi olarak, tarımda ve özellikle fındık gibi tekel ürün kulvarında milli görüşün, yerli üretimin, dünya pazarına hakim olacak bilincin ve kararlılığın önemini vurguluyor, doğru ve gerekli olduğunu söylüyoruz.

Bütün bu sorunlardan kurtulmanın yolu; fındık konusunda herkesin malumu olan ve Hükümet tarafından ısrarla kaçınılan doğruların hızla hayata geçirilmesidir. Bunun ilk adımı da açıklanan fındık alım fiyatını, ziraat odasının belirlediği fiyat baz alınarak 140-150 TL seviyelerine yani Hükümetin kullandığı ölçüyle 5 dolar seviyelerine çıkarmak gerekiyor.
Yerli ve milli kavramlarını afiş olarak kullanmaktan vazgeçip duruş ve görüş olarak kullanmak noktasında Hükümet ilk adımı fındıkla atmalı, fındık üreticisinin beklentilerini esas alarak yeni bir milat oluşturmalıdır.”dedi.

Editör: Birol Sancak