IMF'nin Ücret Önerilerine Sert Tepki: 'Bunları IMF Söylemez, Biz Söyleyelim!'

Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) Türkiye raporu, iktisatçı Dr. Mahfi Eğilmez tarafından sert eleştirilerle karşılandı. IMF'nin ücretlerin gelecekteki beklenen enflasyona göre belirlenmesi yönündeki önerisine karşı çıkan Eğilmez, bu yaklaşımın Türkiye'deki sosyal gerilimi artırabileceğini belirtti. Eğilmez, "Geçmişteki enflasyonu kim yaşadı? Ücretli her geçen gün artan hayat pahalılığı karşısında sürekli geriye gitmedi mi?" diyerek IMF'nin yaklaşımını eleştirdi.

Türkiye'nin Sorunları Sadece Ekonomik Değil

Mahfi Eğilmez, Türkiye'nin sorunlarının sadece ekonomik değil, aynı zamanda sosyal ve siyasal olduğunu vurguladı. Eğilmez, IMF'nin görevlerinin ekonomiyle sınırlı olduğunu ancak Türkiye'nin kalıcı çözümler için daha kapsamlı bir sosyal, siyasal ve ekonomik çerçeveye ihtiyaç duyduğunu ifade etti. Eğilmez, "Ekonomide istediğiniz önlemi alın, kalıcı çözümler ancak doğru bir sosyal, siyasal ve ekonomik çerçeve içinde hareket edilerek alınabilir" dedi.

Kayıt Dışı Ekonomi ve Adaletsizlik

IMF'nin Türkiye'ye yönelik önerilerinin sadece ekonomik boyutunu değil, aynı zamanda sosyal boyutunu da göz önünde bulundurması gerektiğini söyleyen Eğilmez, Türkiye'nin kayıt dışı ekonomiye dikkat çekerek, vergisini ödemeyenlerin varlıklarını beyan etmesi yerine düşük ücretlilerin mağdur edilmesinin adaletsiz olduğunu belirtti. Eğilmez, "Vergisini ödememiş, kayıt dışına çıkmış, bu yolla elde ettiği geliri servetine eklemiş insanların bu varlıklarını vergilendirmek yerine yoksullukla savaşan ücretliye düşük zam yaparak enflasyonla mücadele edilemez" şeklinde konuştu.

En Etkili Bilim İnsanları Sıralaması Açıklandı: GRÜ’den 7 Duayen Listede En Etkili Bilim İnsanları Sıralaması Açıklandı: GRÜ’den 7 Duayen Listede

IMF Raporu ve Türkiye'ye Yönelik Eleştiriler

IMF'nin Türkiye'ye yönelik raporunda, ekonomik istikrar için atılan adımlar olumlu karşılanırken, daha fazla sıkılaştırma politikalarına ihtiyaç olduğu belirtildi. Özellikle enflasyonla mücadele kapsamında ücretlerin gelecekteki beklenen enflasyona göre belirlenmesi gerektiği ifade edildi. Eğilmez ise bu önerilerin Türkiye'deki sosyal adaletsizlikleri daha da derinleştirebileceği uyarısında bulundu.

Kaynak: HABER MERKEZİ