Kaybedecek Tek Gün Yok

‘Yapı stokumuz alarm veriyor’ diyen Tiryaki, “Depremlere hazırlık çalışmalarının başında yapı stokunun iyileştirilmesi gelmektedir. Oysa ülkemizde yapı stokunun durumu tam anlamıyla belirsizlik içindedir. Türkiye’de yapı stokunun sayısı ve bunların ne kadarının riskli olduğu bile tam anlamıyla bilinmemektedir. Marmara Depreminin üzerinden geçen 25 yılda alınmayan tedbirlerin bedelini son olarak yaşadığımız 6 Şubat Depremlerinde acı bir şekilde ödedik. Aradan geçen bunca zamandan sonra 6 Şubat Depremlerinin hemen ardından benzer konular tekrar tartışıldı, kentlerimizin afetlere karşı hazırlıksızlığı tüm çevrelerce açık bir şekilde görüldü. Ne yazık ki bu son felaket de şimdiden gündemden çıkmış görünmektedir. Oysa önlem almak için kaybedilecek tek bir günümüz bile yoktur” diye konuştu.

Acil Önlemler Alınmalı

Tiryaki, konuşmasında yapı stokunun iyileştirilmesi ve depreme karşı hazırlıklı olunması gerektiğini vurgulayarak, bu konularda acil adımlar atılması gerektiğini ifade etti. Yapı stokunun durumunun belirsizliğinin ciddi bir risk oluşturduğunu belirten Tiryaki, “Ülkemizin çeşitli bölgelerinde her an yeni depremler yaşanabilir. Bu nedenle yapı denetimlerinin sıklaştırılması, mevcut binaların dayanıklılık testlerinin yapılması ve riskli binaların güçlendirilmesi ya da yenilenmesi şarttır” dedi.

Toplumun Bilinçlendirilmesi Şart

Depreme hazırlıklı olmanın sadece yapı stokunu iyileştirmekle kalmadığını belirten Tiryaki, toplumun bilinçlendirilmesinin de önemli olduğunu vurguladı. Deprem eğitimi ve tatbikatlarının yaygınlaştırılması gerektiğini belirten Tiryaki, “Deprem anında doğru davranış biçimlerini bilmek, can kayıplarını ve yaralanmaları minimize eder. Bu nedenle eğitim ve farkındalık çalışmalarına da önem verilmelidir” diye konuştu.

Muhabir: NEZİHA ÇAKIROĞLU