Kazanın ardından acil toplantı gerçekleştiren İran Hükümet Kabinesi, Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan’ın cenazelerinin nasıl getirileceği ve cenaze programının planlanmasını görüştü. Ayrıca yeni cumhurbaşkanının kim olacağı ve seçim sürecinin nasıl işleyeceği de toplantı gündemini oluşturdu.

İran Yüksek Seçim Kurulu Sözcüsü ise ülke yönetiminde herhangi bir aksamanın yaşanmayacağını ve önümüzdeki 50 gün içinde cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapılacağını açıkladı. Yeni cumhurbaşkanının belirlenmesi için Yargı Erki Başkanı, Meclis Başkanı ve Cumhurbaşkanı birinci yardımcısından oluşan bir heyetin ülkeyi seçime hazırlayacağını belirtti.
İran’da ulusal yas ilan edilirken, İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, cumhurbaşkanı birinci yardımcısı Muhammed Muhbir’e 50 gün süreyle cumhurbaşkanlığı yetkisi verdi. Reisi'nin ölümüyle ilgili soruşturma devam ederken, kazada hayatını kaybedenlerin cenazeleri Türkiye'nin de yardımıyla bulundu ve ülkeye getirildi.

İran Cumhurbaşkanı Reisi, 1960 yılında doğmuş olup, savcılık görevlerinden sonra İran Yargı Erki Başkanlığı gibi önemli pozisyonlarda bulunmuştu. 2021 yılında yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yüzde 62 oy alarak İran’ın 8. Cumhurbaşkanı seçilmişti.
 

Editör: Birol Sancak