Üçlü Paralel Pist Operasyonu Nedir?

Bu yeni sistem sayesinde İstanbul Havalimanı'na 3 uçak aynı anda bağımsız olarak iniş ve kalkış yapabilecek. İGA CEO'su Bilgen, "İleride yatırımlarımız tamamlandığında, 200 milyon yolcu kapasitesine ulaştığımızda, hava sahasını ve pistleri verimli kullanabilmek için bu paralel operasyonu başarmamız lazım. Şu anda ikili paralel operasyon yapabiliyoruz, üçlü için de fiziksel altyapı yeterli. Bu yeni sistem pist kapasitesini artırıyor. 120 olan kapasiteyi 148'e çıkarıyor," dedi.

Gece yarısı dev zam: Markete gidenler artık 10 liraya alacak Gece yarısı dev zam: Markete gidenler artık 10 liraya alacak

Verimlilik ve Maliyet Avantajları

Üçlü paralel pist sistemi, verimlilik ve maliyet açısından büyük avantajlar sunuyor. Bilgen, "Bu yeni yatırımlarla uçakların yerde geçirdiği sürede haftalık 55 bin dakikaya kadar verimlilik sağlanacak. Yerde harcanan zamandan ve yakıttan tasarruf olacak. Bu yolculuk başına taksi sürelerinde 2 ile 3 dakika arasında bir azalma anlamına geliyor," şeklinde konuştu.


Yolcu ve Uçak Trafiğinde Artış

İstanbul Havalimanı'nda 2023 yılına göre yolcu ve uçak trafiğinde önemli artışlar yaşandı. 2023 yılının aynı dönemi ile kıyaslandığında uçak trafiği yüzde 4, yolcu trafiği ise yüzde 7 arttı. İlk 6 ayda iç hatlarda 57 bin 783, dış hatlarda 195 bin 332 olmak üzere toplam 253 bin 115 uçak trafiği gerçekleşti. İç hatlarda 8 milyon 154 bin 410, dış hatlarda 29 milyon 938 bin 219 olmak üzere toplamda 38 milyon 92 bin 629 yolcuya hizmet verildi.


Heathrow'u Geride Bırakma Hedefi

İGA CEO’su Bilgen, bu yıl yolcu sayısını 85 milyona ulaştırmayı hedeflediklerini belirterek, İngiltere'nin en büyük havalimanı Heathrow'un 82 milyonluk yıllık yolcu sayısını geride bırakacaklarını söyledi. Faz 2 yatırımları 2026'ya kadar devam edecek ve İstanbul Havalimanı'nın kapasitesini daha da artıracak.

İstanbul Havalimanı, bu yeni yatırımlarla birlikte hem yolcu kapasitesini artıracak hem de zaman ve yakıttan tasarruf sağlayarak hava trafiğini daha verimli yönetebilecek.

Kaynak: HABER MERKEZİ