Kadın Çiftçilere Özel Tarım Eğitimi Başladı

Bayburt Nazlı Şentürk Kızılay Anaokulu, eTwinning Projesiyle Kültürlerarası Etkileşimi Artırıyor Bayburt Nazlı Şentürk Kızılay Anaokulu, eTwinning Projesiyle Kültürlerarası Etkileşimi Artırıyor

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) desteğiyle hayata geçirilen Tarımda Kadın Eli Projesi, kadınların tarımsal üretimdeki yerini güçlendirmeyi amaçlıyor. "Toprağın Yeni Dönemine Birlikte Hazırlanalım" sloganıyla başlatılan Kadın Çiftçi Eğitim Kampı, Trabzon’da yoğun katılımla başladı.

Eğitim kampına Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı Erkut Çelebi, TTSO Yönetim Kurulu Üyesi Cesur Gerigelmez, TOBB Trabzon İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Ahsen Aydın, çiftçiler ve ilgili kurum temsilcileri katıldı.


İki Aşamalı Eğitim Programı

TOBB Trabzon İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Ahsen Aydın, eğitim programının iki aşamada gerçekleştirileceğini belirterek şunları söyledi:

"İlk etap eğitimler iki hafta sürecek, ardından Nisan ayında ikinci aşama başlayacak. Eğitim programını başarıyla tamamlayan kadın çiftçiler, Trabzon Üniversitesi’nden sertifika alacak. Hedefimiz, kadınlarımızın ürettikleri ürünleri belirli standartlara uygun hale getirerek pazarlayabilmelerini sağlamak."


Kadınlar Katma Değerli Üretime Yönlendirilecek

TTSO Başkanı Erkut Çelebi, Trabzon’daki tarımsal üretimin çeşitlendirilmesi gerektiğini belirterek şunları ifade etti:

"Kadın çiftçileri tarımsal üretimin her alanında desteklemek bizim için çok önemli. Trabzon’da fındık ve çay üretimi ön planda ancak farklı tarım ürünleriyle katma değer yaratmamız gerekiyor. Bu projeyle kadınları bilimsel destekle seracılık, peynircilik, aronya yetiştiriciliği, dijital pazarlama gibi alanlara yönlendiriyoruz. Kadınların ürettikleri ürünleri en iyi şekilde değerlendirmelerini sağlayarak hem Trabzon ekonomisine hem de ülkemize katkı sunmalarını hedefliyoruz."


Eğitimde Neler Var?

Kadın Çiftçi Eğitim Kampı’nda ilk iki hafta boyunca uzmanlar tarafından şu konularda eğitimler verilecek:

🔹 Gübre ve gübreleme teknikleri
🔹 Süt sığırı yetiştiriciliği ve sağlığı
🔹 Gıda hijyeni ve peynir üretimi
🔹 Seracılık ve aronya yetiştiriciliği
🔹 Mali planlama ve dijital pazarlama
🔹 Kadına yönelik şiddet ve medeni haklar
🔹 Miras yasası ve kadın sağlığı

Kadın çiftçilerin tarım teknolojilerini ve modern üretim tekniklerini öğrenerek daha bilinçli bir üretim süreci geçirmesi hedefleniyor.


Kadınlar, tarımda daha güçlü bir yer edinmek için eğitimlerini sürdürürken, Trabzon’un tarım potansiyelinin artırılmasına da önemli katkı sunacak!

Muhabir: AYŞE SANCAK