Platform, kadın cinayetlerinin ve şiddetin münferit vakalar olmadığını vurguladı. Her gün kadınların tacize uğradığı veya yaşamını yitirdiği bu topraklarda, sorunların temelinde erkek egemen politikaların yattığı ifade edildi. Kadınların canını tehlikeye atan bu düzenin, failleri cezasız bırakan politikalarıyla şiddeti beslediği ve kadınların yaşamını zorlaştırdığı dile getirildi.

Eylül Ayında 34 Kadın Cinayeti ve 20 Şüpheli Ölüm

Basın açıklamasında, Eylül ayında yaşanan 34 kadın cinayeti ve 20 şüpheli kadın ölümü kaydedildi. 8 yaşındaki Narin Güran’ın katledilmesine toplumun sessiz kalması ve 2 yaşındaki Sıla bebeğin tecavüz sonucu yaşamını yitirmesi, kadınların içinde bulunduğu vahim durumu gözler önüne serdi.

Ayrıca, 4 Ekim’de 19 yaşındaki Ayşegül Halit ve İkbal Uzuner’in Semih Çelik tarafından vahşice katledilmesi, toplumda yaşanan derin acının bir başka örneği olarak anıldı. Beyoğlu’nda yürüyen bir kadının iki erkek tarafından taciz edilmesi gibi olayların sıklığı, kadınların kamusal alanda güvende olmadığını açıkça ortaya koyuyor.

Cezasızlık ve Adalet Yetersizliği Eleştirisi

Kadın Platformu, kadın cinayetlerini önlemeye yönelik tedbirler almayan, adil yargılamalar yapmayan ve cezasızlık politikalarıyla suçluları cesaretlendiren yargıya tepki gösterdi. Siyasal iktidarın, mağdurları suçlayarak sorumluluktan kaçtığı vurgulandı. Kadınlar, adaletin yerine getirilmesi ve katillerin hak ettikleri cezayı almaları için mücadelenin sürdürüleceğini belirtti.

Yusufeli Barajı’ndan Ekonomiye Dev Katkı: Yıllık 6 Milyar Lira Yusufeli Barajı’ndan Ekonomiye Dev Katkı: Yıllık 6 Milyar Lira

"Korkmuyoruz, İtaat Etmiyoruz"

Platformun açıklamasında, kadınların korkmadığı ve itaat etmeyi reddettiği ifade edildi. Kadınların, güvenlik için çeşitli savunma araçları almak zorunda kalmalarının, toplumun içinde bulunduğu tehlikenin ve kapitalizmin bu korkulardan kazanç sağlama çabasının bir sonucu olduğu belirtildi.

"Tek Bir Adım Geri Atmayacağız"

Çocuk istismarı ve kadın cinayetlerinin politik olduğu vurgulanarak, kadınların özgürce var olabilmesi için direnişe devam edileceği açıklandı. Laiklik, eşitlik, özgürlük ve adalet için mücadele çağrısı yapıldı ve bu taleplerden asla geri adım atılmayacağı ifade edildi.

11 Ekim Kız Çocukları Günü: Yas ve Direniş

11 Ekim Kız Çocukları Günü’nde, kız çocuklarının daha dirençli olmaları için bir çağrı yapıldı. Anneden kıza “kader” değil, “direniş” mirası bırakılacağı ve hayatta kalanların, kaybettikleri için mücadeleye devam etme borcu olduğu vurgulandı.

Kadın Platformu, tüm kadınların sokaklarda, meydanlarda ve yaşamın her alanında adalet ve özgürlük için birlikte mücadele edeceklerini ve katillerden hesap soracaklarını belirterek açıklamasını sonlandırdı.

Muhabir: BİROL SANCAK