Teknoloji ve Yerlileştirme

Tüfekçi, fabrikada üretilen teknolojik ürünlerin dönüşümü ve maliyet optimizasyonuna yönelik AR-GE projelerine odaklandıklarını ifade etti. PV fabrikası ve AR-GE merkezinin, ham maddeden son ürüne kadar üretim yapabilen dikey entegrasyon uygulayan bir tesis olduğunu vurguladı. Tüfekçi, "Bu noktada Çin'e bağımlılığımız azaldı. Hem yerlileştirme sağlıyoruz hem de panel malzemelerini üreten bir ekosistem yaratıyoruz," dedi.

Yerlileştirme ve Verimlilik

Tüfekçi, AR-GE merkezinde yapılan çalışmalar sayesinde panel yerliliğinin %70'ten %90'a ulaştığını belirtti. Konya Karapınar'daki dünyanın 5'inci büyük, Avrupa'nın en büyük güneş enerjisi santralinin yapımı için tedarik çalışmalarını yürüttüklerini söyledi. Tüfekçi, "Kapasitemizi doldurmakla birlikte geçen yıl ve bu yıl ihracat gerçekleştirdik. Özellikle ABD pazarındaki regülasyonlara uygun üretim yapabiliyoruz," diye ekledi.

AR-GE Çalışmaları ve Testler

AR-GE merkezinde verimlilik başta olmak üzere birçok testin gerçekleştirildiğini belirten Tüfekçi, güneş enerjisi sistemlerinin 30 yıla yakın performans gösterdiğini kaydetti. "Güneş panellerinin kalitesi ve dayanıklılığı çok önemli. Panellerimiz, 45 milimetrelik dolu testinden ve yüksek ışınıma dayanım testlerinden geçen panellerdir," dedi.

Tarımda GES Uygulamaları

Kadınların beklediği ürün BİM’e 99 liraya geldi! Resmen sıra olacak Kadınların beklediği ürün BİM’e 99 liraya geldi! Resmen sıra olacak

Tüfekçi, tarımda güneş enerjisi sistemleri üzerinde de çalışmaların devam ettiğini ve bu projelere küresel ve yerel boyutta katkı sağladıklarını ifade etti. "Türkiye'de tarım GES uygulamaları devam ediyor. Yaklaşık 5 milyon avro bütçeli tarım uygulamalarıyla ilgili uluslararası bir projenin koordinatörüyüz. İspanya, Fransa, Polonya gibi ülkelerde pilot uygulamaları olacak," dedi.


Kalyon PV'nin AR-GE yatırımları ve yerlileştirme çalışmaları, Türkiye'nin güneş enerjisi sektöründe dışa bağımlılığını azaltarak, yerli üretimi ve teknolojiyi desteklemeye devam ediyor. Bu yatırımlar, Türkiye'nin enerji alanında sürdürülebilir ve bağımsız bir yapıya kavuşmasına büyük katkı sağlıyor.

Kaynak: TAKVİM