Bakanlık, Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği (ÇEDBİK) tarafından İstanbul'da düzenlenen Uluslararası Yeşil Binalar ve Şehirler Zirvesi'ne katıldı. Zirvede konuşan Bakanlık Mesleki Hizmetler Genel Müdürü Banu Aslan, Yeşil Sertifika uygulamasının yaygınlaştırılması amacıyla yönetmeliklerin güncellendiğini belirtti. Yeşil bina tasarımı ile enerji verimliliği sağlanacak ve yıllık 600 milyon kWh enerji tasarrufu hedefleniyor. Bu tasarruf, Keban Barajı'nın bir aylık enerji üretimine denk geliyor.

A W335269 03

Banu Aslan, YeS-TR sertifikasının, dünya çapında kabul gören yeşil bina sertifika sistemleriyle rekabet edecek düzeye getirileceğini vurguladı. Ayrıca, Yeşil Sertifika uygulamasının Türk Cumhuriyetleri başta olmak üzere uluslararası alanda kullanıma sunulması için çalışmalar başlatıldığını açıkladı.

Yeni düzenlemelerle enerji verimliliği yüksek, çevre dostu ve sürdürülebilir binaların yaygınlaşması teşvik edilecek. Ayrıca, müteahhitlerin yeşil bina yapmaları için çeşitli avantajlar sağlanacak.

Bunun yanı sıra, yağmur suyu ve gri su kullanımı ile yıllık 10,2 milyon metreküp su tasarrufu sağlanması hedefleniyor. Aslan, ayrıca binalarda kullanılan yapı malzemelerinin denetimlerinin Aralık 2024 itibariyle başlayacağını duyurdu.

Yeni yılda 30 bin liraya kadar çıkacak! Şimdi almayana rekor zam Yeni yılda 30 bin liraya kadar çıkacak! Şimdi almayana rekor zam

Dijital dönüşüm de inşaat sektöründe önemli bir yer tutacak. BIM (Yapı Bilgi Modellemesi) entegrasyonu ile projeler dijital platformlarda yönetilecek, böylece inşaat süreçlerinde verimlilik artışı sağlanacak.

Bu adımlar, Türkiye'nin çevre dostu inşaat sektörüne geçişini hızlandırırken, enerji tasarrufu ve sürdürülebilirlik açısından büyük bir dönüşümü başlatacak.

Kaynak: İHA