Emanet Hesap Uygulaması

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı İsmail İlhan Hatipoğlu, komisyonda tasarruf paketiyle ilgili bilgi vererek, kamuda maaş sınırlamasıyla gelirlere üst sınır getirileceğini ve bu sınırı aşan kısmın bütçeye gelir kaydedileceğini belirtti. Hatipoğlu, “Bir emanet hesabına yatırılacak. Birden fazla maaş aldığını bildirmesi gerekiyor. Birden fazla maaş aldığını kişi bildirmezse tespit etmek zor olabilir” dedi. Ayrıca, kamu ile ilgisi olmayan kişiler için de sınırlamaların tartışıldığını belirtti.

Tasarruf Tedbirleri ve İzleme Sistemi

Hatipoğlu, tasarruf tedbirlerinin 237 sayılı Taşıt Kanunu’nun tamamını kapsadığını vurguladı ve tüm harcama programlarının gözden geçirildiğini belirtti. Kamu makam araçlarının ihtiyaç fazlası durumunda bildirilmesi gerektiğini, ihtiyacı devam edenlerin ise bildirilmesine gerek olmadığını söyledi. Ayrıca, tasarruf tedbirlerinin izlenmesi için "Maliye Bakanlığında Tasarruf Tedbirleri İzleme Sistemi" adı altında bir sistem geliştirildiğini ve "Kamu Taşıt Filo Sistemi" kurulduğunu açıkladı.

Arabası olana iyi haber! Başvuranlar bu parayı geri alacak Arabası olana iyi haber! Başvuranlar bu parayı geri alacak

Disiplin Cezaları

Hatipoğlu, tasarruf önlemlerine uymayanlara disiplin cezası uygulanacağını belirtti. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na tabi devlet memurları, kamu işçileri ve diğer personel için disiplin hükümleri uygulanacak. Hakim ve savcılar açısından Hakimler ve Savcılar Kanunu, kamu işçileri açısından ise kendi mevzuatları çerçevesinde disiplin hükümleri geçerli olacak.

Avukatlara MASAK’a İhbar Yükümlülüğü

MASAK Başkanı Hasan Kaymak, teklifin avukatları yakından ilgilendiren hükmüne ilişkin bilgi verdi. Kaymak, “Avukatların, finansal işlem yaptığında MASAK’ı bilgilendirmesinden ibaret bir düzenleme. Şirket kurulmasında ortaklar veya sermaye konusunda şüphe varsa, bunun kara para kaynaklı olabileceği düşünülüyorsa, MASAK’a bildirilmesi gerekiyor. Başka bir bilgi istenmiyor” dedi. İstanbul’da yapılan yerinde ziyaret sonucu oluşturulan raporda da, FATF ekibinin avukatların yükümlü sayılmaması şeklindeki eksikliğin giderilmesini tavsiye ettiğini belirtti.

Kamuda maaş ödemelerine getirilen bu yeni düzenlemeler, tasarruf tedbirleri ve kamu kaynaklarının daha verimli kullanılması amacıyla yürürlüğe girecek. Bu düzenlemelerle birlikte kamu çalışanlarının maaş ödemeleri emanet hesaplarına yatırılacak ve fazla gelirler bütçeye aktarılacak.

Kaynak: VATAN