ŞALPAZARI’NDA KARLAHANANIN EN LEZZETLİ ZAMANI
Trabzon’un Şalpazarı ilçesinin yüksek mahallelerinde etkili olan kar yağışı, karalahana hasadına farklı bir tat kattı. Kar altında yetişen karalahana, Karadeniz mutfağının vazgeçilmezlerinden biri olurken, soğuk havayla birlikte daha da lezzetlendi.

Trabzon Şalpazarı Geyikli Beldesi Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Derneği Kadınlar Kolu Başkanı Ayşe Karagöz, kar altında karalahana topladı.

"KAR SUYUYLA LEZZETLENİYOR"
Karalahananın en lezzetli olduğu zamanın soğuk kış ayları olduğunu belirten Ayşe Karagöz, kar suyunun bitkiye ayrı bir aroma kattığını söyledi:

"Karalahananın en lezzetli olduğu zaman, soğuk havada kar suyunu aldığı dönemdir. Yeşil yapraklı bir sebze olduğu için bol miktarda C vitamini içerdiği tıbbi olarak da kanıtlanmıştır. Ayrıca, yüksek lif oranı sayesinde bağırsak sağlığına ve kan şekeri dengesine iyi geldiği biliniyor."

KARADENİZ MUTFAĞININ BAŞ TACİ
Karadeniz sofralarının vazgeçilmezlerinden olan karalahana, çorba, sarma ve kavurma gibi birçok yemekte kullanılıyor. Karagöz de topladığı taze karalahanalarla geleneksel karalahana çorbası ve sarma yapacağını belirtti.

Trabzon’da Belediye Başkanından Çay Üzerine İlginç Yorum: "Ömür Yetmez!" Trabzon’da Belediye Başkanından Çay Üzerine İlginç Yorum: "Ömür Yetmez!"

KIŞIN KARALAHANA TÜKETMENİN FAYDALARI
Besleyici değeri yüksek olan karalahana, özellikle kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirici etkisiyle öne çıkıyor. Uzmanlar, kar suyu yemiş karalahananın daha yoğun vitamin içerdiğini ve sindirim sistemine iyi geldiğini vurguluyor.

Muhabir: DOĞUKAN ÖZKURT