Aksoy, “Bu yıl yağmurlar, dolu ve kuraklık gibi etkenler nedeniyle hasadımız oldukça zayıf geçti. Arıcılar açısından son 10 yılın en zor senesini yaşıyoruz. Türkiye genelinde bal kaybı yüzde 40 civarında ve bu kayıpların ardından arı ölümleri de artıyor” dedi. Aksoy, ayrıca arı ve kovan sayısının giderek azaldığını belirterek, 3 yıl önce Trabzon’da 225 bin olan kovan sayısının, geçen sene 161 bine düştüğünü ifade etti.

Akçaabat’ta Gaziler Günü Coşkuyla Kutlandı: "Milletçe Minnettarız" Akçaabat’ta Gaziler Günü Coşkuyla Kutlandı: "Milletçe Minnettarız"

Kestane ağaçlarına zarar veren gal arısı gibi zararlılarla mücadele edildiğini ancak bunun uzun bir süreç olduğunu söyleyen Aksoy, “Orman Bölge Müdürlüğü’nün çalışmaları devam ediyor ama bu mücadele 10 yıl sürebilir ve bu süreçte Karadeniz arıcısı olumsuz etkilenecek” dedi.

Balın gerçek kalitesini koruyabilmek için arıcıdan doğrudan bal alınması gerektiğine dikkat çeken Aksoy, “Vatandaşlarımız balı mutlaka arıcıdan alsınlar, aracıdan değil. Özellikle güneş ışığı altında bekleyen ballara rağbet etmesinler” diyerek tüketicileri uyardı. Sahte ballar ve merdiven altı üretimler sektöre büyük zarar verirken, kaliteli bal üretiminin önemine vurgu yaptı.

Aksoy, Türkiye’nin bal üretiminde dünyada 10. sırada olduğunu ancak ihracatta sıkıntılar yaşandığını belirterek, sahte balın sektöre darbe vurduğunu ve gerçek balın değerinin korunması gerektiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: İHA