Pehlevan, kahverengi kokarcanın özellikle fındık, mısır, soya, domates, biber gibi birçok ürüne zarar verdiğini belirterek, “Kamu spotlarında ‘Gördüğün yerde yok et!’ sloganıyla çözüm arıyoruz ancak bu yeterli değil. Bu böcek hızlı üreyerek, ilerleyen yıllarda büyük bir tehdit haline geliyor” dedi. Fındık üretiminde %30’a varan kayıpların yaşandığını vurgulayan Pehlevan, acilen önlemler alınması gerektiğini ifade etti.

Çözüm Önerileri ve Entegre Mücadele:

Pehlevan, kahverengi kokarcayla mücadelede entegrasyonun önemine dikkat çekerek, “Mücadele sadece çiftçiye bırakılmamalı, Tarım ve Orman Bakanlığı önderliğinde bir takvim oluşturulmalı. Samuray arıları gibi doğal düşmanların doğaya salınması, zararlının popülasyonunu kırabilir ancak bu zaman alacak bir süreç. Kışlaklardan çıkmadan önce böceğin barındığı alanların ilaçlanması, feromon tuzaklarının yaygınlaştırılması gibi önlemler alınmalı” şeklinde konuştu.

Akçaabat’ta Gaziler Günü Coşkuyla Kutlandı: "Milletçe Minnettarız" Akçaabat’ta Gaziler Günü Coşkuyla Kutlandı: "Milletçe Minnettarız"

Kimyasal Mücadeleye Dikkat:

Pehlevan, kimyasal mücadelede kullanılan ilaçların doğru formülasyon ve dozda uygulanması gerektiğini vurgularken, “Yanlış zamanda yapılan ilaçlama, doğal düşmanların da ölümüne yol açar ve ekosisteme zarar verir” dedi. Pehlevan, bölgede bu böcekle etkili bir şekilde mücadele edilmezse, ülkenin tarım, ekoloji ve ekonomik yapısının olumsuz etkileneceği uyarısında bulundu.

Milli Sorumluluk:

Kahverengi kokarca ile mücadelenin sadece Trabzon’un değil, tüm ülkenin milli bir sorumluluğu olduğunu belirten Pehlevan, tüm kurum ve kuruluşların bu mücadelede birlikte hareket etmesi gerektiğini belirtti. “Bu böcekle mücadele etmezsek, istemediğimiz bir senaryoda yaşam alanlarımızı bu zararlı ile paylaşmak zorunda kalabiliriz” ifadelerini kullandı.

Kaynak: İHA