Dr. Yıldırım, küresel ısınma ile birlikte sel taşkınlarının sıklığının ve şiddetinin arttığına dikkat çekerek, selin etkili olacağı yer ve zamanı belirleyebilmek için gerçek zamanlı verilere dayalı web tabanlı sistemlerin önemine vurgu yaptı. Geleneksel statik haritaların müdahalelerde gecikmelere yol açabileceğini belirten Yıldırım, bu sorunun çözülmesi için web tabanlı sistemlere geçilmesi gerektiğini ifade etti.

Tamir ettiği patpat damperine boynu sıkıştı, hayatını kaybetti Tamir ettiği patpat damperine boynu sıkıştı, hayatını kaybetti

A W412783 02

Proje Kapsamında Uydu Görüntüleri Kullanılacak

"Sel Bilgi Sistemi" projesi, Karadeniz Bölgesi’ndeki sel olaylarını önceden tahmin edebilmek için uydu görüntülerinin kullanılmasını içeriyor. Geçmişteki sel olaylarına ait haritaların oluşturulmasının yanı sıra, gelecekteki potansiyel sel haritaları da geliştirilecek. Ayrıca, bu haritaların kalibrasyonu yapılarak, daha güvenilir ve etkili verilerin elde edilmesi sağlanacak.

A W412783 01

Uluslararası Destek: APSCO Onayı

Dr. Yıldırım, projenin Asya-Pasifik Uzay İş Birliği Örgütü (APSCO) tarafından desteklenmeye kabul edildiğini belirtti. Pekin'deki APSCO Genel Merkezinde yapılan toplantıya katılan komite üyeleri, 8 farklı ülkeden gelen toplam 70 projeyi inceledi. Flood Information System for the Black Sea Region Turkey (Karadeniz Bölgesi için Taşkın Bilgi Sistemi) başlıklı proje, komite tarafından tam puan alarak desteklenmeye değer bulundu. Yıldırım, bu projenin sadece Türkiye değil, bölgesel ve küresel ölçekte de önemli bir etki yaratacağına inandığını belirtti.

Kaynak: İHA