Çocuklara Sahip Çıkılmıyor

Devlet de, toplum da, aile de çocuklara sahip çıkmıyor. Güvenlik birimlerine gelen veya getirilen çocuk istatistiklerine göre, 2022’de çocukların karıştığı olay sayısı 601 bin 754. Bu olaylarda çocukların 259 bin 106’sı mağdur olarak, 206 bin 853’ü ise suça sürüklenme nedeniyle güvenlik birimlerine getirildi. Ayrıca 16 bin 499 çocuğun kayıp olduğu bildirildi.

TÜİK Kayıp Çocuk Verilerini Yayınlamıyor

Mühendis, Mimar ve Şehir Plancılarından Tarihi Mesaj: 45 Yıllık Mücadele Yeniden Alevleniyor! Mühendis, Mimar ve Şehir Plancılarından Tarihi Mesaj: 45 Yıllık Mücadele Yeniden Alevleniyor!

TÜİK verilerine göre, 2008-2016 arasında Türkiye’de 104 bin 531 çocuk kayboldu. TÜİK, 2016’dan beri kaybolan veya kaybedilen çocuklara ilişkin veri açıklamıyor. Türkiye’de her gün ortalama 32 çocuk kaybolmakta, ancak bu çocukların akıbetleri araştırılmamaktadır.

Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi

Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi, taraf devletlerin her çocuğun temel yaşama hakkını koruma zorunluluğunu vurgulamaktadır. Ancak Türkiye’de çocukların hakları ihlal edildiğinde, kaybolduklarında ya da öldüklerinde devlet yetkilileri ve ilgili bakanlıklar sadece anlık ve geçici tepki geliştirmektedir.

Narin Güran ve Diğer Kaybolan Çocuklar

Narin Güran hayattan koparılan ilk çocuk değil; Müslime Yağal, Leyla Akdemir ve daha nicelerinin arkasında benzer hikâyeler var. Eğer bu çocukların öldürülmesinden sonra gerekli önleyici ve koruyucu önlemler alınmış olsaydı, bugün Narin yaşıyor olacaktı.

Çocuk Cinayetleri Toplumsal Sorun

Çocuk cinayetleri sadece bireysel kötülükler olarak değerlendirilemez. Bu yaşananlar, siyasal İslamcı politikaların toplumsal kültüre ve ülke sosyolojisine yayılımının bir sonucudur. İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılması, etkin soruşturmaların yürütülmemesi ve cezasızlık politikaları, çocuklarımızı korumasız bırakmıştır.

Adalet ve Mücadele Sözümüz

Bizler, Narin’in faillerinin hak ettikleri cezayı alması için dosyanın takipçisi olacağız. Çocuklar için yaşanabilir ve güvenli bir dünya kurmak adına mücadele etmeye devam edeceğiz. Adalet, Narin için! Adalet, tüm çocuklar için!

Muhabir: BİROL SANCAK