Yeni sistemle 8 milyon aracın 713 milyar liralık akaryakıt tüketimi dijital olarak izlenecek. Bu sistem, elle plaka girişi ve usulsüz akaryakıt fişi düzenlenmesini engelleyerek vergi kaybını önlemek için önemli bir adım olacak.

Vergi Adaleti ve Etkinliği Artırılacak

Şimşek, vergide adalet ve etkinliği artırmayı amaçladıklarını belirterek, "Çok kazanandan çok vergi alacağız. Kayıt dışılığı azaltarak bütçe finansmanını iyileştireceğiz." dedi. Akaryakıt piyasasında rekabet eşitliğinin sağlanması ve kayıt dışı ekonomiyle etkin şekilde mücadele edilmesi için birçok düzenleme ve çalışmayı hayata geçirdiklerini vurguladı.

Akaryakıt İstasyonlarında Yeni Dönem

Akaryakıt istasyonlarında gerçekleştirilen satış işlemlerinde vergi güvenliğini sağlamak ve denetim etkinliğini artırmak amacıyla, istasyonlarda akaryakıt pompalarına bağlı ödeme kaydedici cihazlara plaka bilgileri otomatik tanımlanacak. Bu takip sistemi, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından devreye alınacak.

Bireysel Araçlar Gönüllü Olarak Dahil Olabilecek

Türkiye'de 2,5 milyon vergi mükellefinin 8 milyon aracı olduğunu ve bu araçların 2,5 milyonunun özel şirketlere ait taşıt tanıma sistemlerini kullandığını kaydeden Şimşek, Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi'nin tüm ticari taşıtlarda kullanılması ile yıllık yaklaşık 490 milyar lira değerinde akaryakıt alımının dijital olarak takip edileceğini söyledi. Bireysel araçlar ise ilk etapta gönüllü olarak sisteme dahil olabilecek.

Yakıt İkmal Bilgileri Saklanacak

Sistem, akaryakıt istasyonlarına ve taşıtlara monte edilecek cihazlar ve yazılımıyla entegre bir altyapı olarak tasarlandı. Taşıtların yakıt depo giriş ağzına "taşıt tanıma birimi", akaryakıt pompalarındaki tabancalara ise "taşıt tanıma okuyucusu" adı verilen cihazlar yerleştirilecek. Bu cihazlar yoluyla elde edilen taşıt kimlik bilgisi kasaya güvenli şekilde iletilecek.

Şimşek, sistem kapsamında üretilen her türlü verinin elektronik ortamda aktarıldığını ve depolama, analiz ile izleme işlemlerinin gerçekleştirildiğini söyledi. Yakıt ikmal sürecindeki cihaz ve modüller güvenli şekilde iletişim kurarak, tüm bilgiler yakıt ikmal işlemlerini doğrulamak üzere saklanacak.

Gerekli Cihazlar Yıl Sonuna Kadar Takılacak

Bakan Şimşek, akaryakıt istasyonu işleten mükelleflerin yıl sonuna kadar en az bir pompa ünitesinin tabancasına cihaz taktırmasının zorunlu olduğunu belirtti. Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi kapsamında 8 milyon araca 31 Aralık'a kadar taşıt tanıma birimi takılması zorunluluğu bulunuyor. Akaryakıt istasyonlarının, sistemin kurulması ve işletilmesi sürecinde gereken her türlü desteği vermesi önem taşıyor.

Sistem kapsamında yapılmış bağlantıların korunması ve sistemin sürekli çevrim içi bağlantılı olmasının sorumluluğu akaryakıt istasyonu işleten mükellefe ait olacak.

Kaynak: İNTERNETHABER