UTTS Nedir ve Nasıl Çalışır?

UTTS, akaryakıt satış işlemlerinde, pompalarına bağlı pompa yazar kasa cihazlarına taşıt plaka bilgilerini otomatik olarak aktaran bir sistem olarak öne çıkıyor. Bu sistemle, akaryakıt alımında yapılan usulsüzlükler ve kayıt dışı işlemler engellenerek vergi kayıplarının önüne geçilmesi hedefleniyor.

Uzmanlardan Bilgilendirme

Taşıt tanıma sistemi entegrasyonunu gerçekleştiren Turpak’ın Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Alper Önkol ve Operasyondan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Cumhur Etiz, yapılan hazırlıklar konusunda bilgi verdi. Önkol, "UTTS, akaryakıt piyasasında rekabet eşitliğini sağlamak ve kayıt dışı ekonomiyle mücadele etmek amacıyla geliştirildi" dedi. 5 Ekim 2023 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan UTTS tebliğine göre, ticari araç sahiplerinin 31 Aralık 2024 tarihine kadar araçlarına Taşıt Tanıma Birimi (TTB) montajı yaptırmaları gerekiyor. Bu tarihten sonra, TTB montajı olmayan araç sahipleri akaryakıt alımlarını gider olarak gösteremeyecekler.

Adım Adım Uygulama

Ticari Araç Sahipleri İçin Zorunluluk: Ticari araç sahipleri, 31 Aralık 2024 tarihine kadar araçlarına TTB montajı yaptırmak zorunda.
Montaj Süresi: TTB montajı yıl sonuna kadar tamamlanmalı.

Gider Gösterimi: TTB montajı olmayan araç sahipleri, akaryakıt alımlarını gider olarak gösteremeyecekler.

Elle Plaka Girişi: UTTS ile elle plaka girişi engellenecek, bu sayede usulsüz akaryakıt fişi düzenlenmesi önlenecek.

Akaryakıt Alımının Takibi: UTTS ile akaryakıt tüketimi ve alımı daha şeffaf ve izlenebilir olacak.

Gelin bunu isteyince damat evlenmekten vazgeçti! Gelin bunu isteyince damat evlenmekten vazgeçti!

Bu sistemin devreye girmesiyle birlikte akaryakıt alımlarında usulsüzlüklerin önüne geçilecek, vergi kayıpları azalacak ve kayıt dışı ekonomiyle daha etkin mücadele edilecek. Ticari araç sahipleri, belirtilen süre içinde gerekli montajları yaptırarak bu yeni sisteme adapte olmalı ve düzenlemelere uygun hareket etmelidir.

Kaynak: MYNET